Hlavní navigace

Vytvořte si během okamžiku vlastní spořič obrazovky

Ilustrační obrázek: Vytvořte si během okamžiku vlastní spořič obrazovky Chtěli byste odlišit svůj monitor od ostatních vlastním netradičním spořičem obrazovky? Pokud ano, pak pro vás máme snadné řešení. Stačí chvíle času a vhodný nástroj. Tvorba osobitého spořiče obrazovky není vůbec složitá.

Pár historických souvislostí

Spořiče obrazovky máme dnes, v době převažujících LCD panelů, na svých monitorech spíše jako ozdobu. Dříve však měly své důležité opodstatnění. Sloužily jako ochrana před „vysvícením“ klasických CRT monitorů. Ty totiž nebyly technicky dokonalé a pokud na nich zůstal zobrazen déle jeden konkrétní „obraz“, pak docházelo k jeho „vypálení“ na obrazovku. Od té chvíle jste se museli smířit například s pohledem na „obtisknutou“ tabulku, která se na obrazovce stále slabě zobrazovala, ať jste již měli na monitoru zobrazeno cokoliv jiného.

Vytváříme vlastní spořič

Spořič obrazovky

Jak bylo řečeno výše, spořiče obrazovky v současnosti slouží spíše ke zkrášlení či odlišení naší obrazovky. Dalším důvodem pro používání spořičů je potřeba zakrýt před ostatními v době naší nepřítomnosti na monitoru zobrazené osobní informace.

Ať už chceme používat spořič obrazovky z jakéhokoliv důvodu, máme vždy možnost výběru z řady předpřipravených variant, které jsou součástí operačního systému. Co však dělat v případě, že byste chtěli mít na obrazovce zobrazeny ve spořiči např. vlastní fotografie? Řešení je velice jednoduché. Stačí použít některý ze specializovaných nástrojů, které vám s tvorbou osobního spořiče pomohou.

Jak na to?

Monitor

Ve většině případů stačí k tvorbě vlastního spořiče obrazovky pouze několik málo kroků. Postupy se mohou vzájemně trochu lišit, avšak zjednodušeně lze říct, že do aplikace naimportujeme z počítače své soubory (fotky, obrázky, zvuk, apod.) a nastavíme v menu pár vlastností, které by měl výsledný spořič splňovat. Poté již necháme program, aby vše „smíchal“ dohromady. Nakonec dostaneme hotový spořič, který můžeme použít ve svých Windows.

Jaké programy použít?

PowerPoint Slide Show Converter

Jedná se o konvertor, který dokáže z prezentací vytvořených v aplikaci Microsoft PowerPoint snadno vytvořit šetřič obrazovky či slideshow v EXE formátu. Jeho použití je poměrně jednoduché.

SaverWiz

Program umožňuje tvořit klasické střídající se šetřiče obrazovky. Kromě času trvání jednotlivých obrázků lze nastavit způsob zobrazování, různé rotace atd. Jeho použití taktéž zvládne i laik.

FreeSaver MP3

FreeSaver MP3 je vlastně polotovarem šetřiče obrazovky. Přidáním vlastních obrázků a zvukových souborů si vytvoříte vlastní šetřič podle vašich požadavků.

ScreenSaver Works

Aplikace pro snadnou tvorbu šetřičů obrazovky z oblíbených obrázků a fotografií ve formátu JPG, GIF a BMP. Stačí vybrat jen složku obsahující fotografie, pořadí jejich zobrazení, časovou prodlevu a typ prolínání.

WG-ScreenSaver

Uživatelsky přívětivý nástoj pro vytváření spořičů obrazovky. Kromě vlastních fotografií a obrázků můžete využít také video nebo animaci ve formátu flash.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.