Hlavní navigace

USB Flash Backup - jak nejrychleji zálohovat? Připojte flashku a běžte na kafe!

Ilustrační obrázek: USB Flash Backup - jak nejrychleji zálohovat? Připojte flashku a běžte na kafe! Chcete zálohovat důležitá data pouhým připojením USB disku do počítače? Program USB Flash Backup umožňuje snadným způsobem nastavit veškeré parametry předem, v průběhu času pak stačí pouze požadovaná data, která budou po připojení média flash automaticky zálohována, přetáhnout myší do vymezeného prostoru.

Instalace a vzhled

usbflashbackup-zalohovani

Program je distribuován prostřednictvím samorozbalujícího se balíčku, jehož velikost činí necelé čtyři megabyty. Instalační proces probíhá tradičním způsobem, po akceptaci licenčních podmínek stačí pouze zvolit umístění programu a upravit tvorbu zástupců. Česká lokalizace není dostupná. Aplikace vyniká příjemně graficky zpracovaným designem, který společně s přehledným rozložením jednotlivých prvků zaručuje příjemnou a nerušenou práci s programem. Dominantní plocha je vymezena pro vkládání dat určených k zálohování, ikony základních funkcí jsou vhodně rozmístěny.

Průvodce naučí vše základní

Ihned po první iniciaci programu je uživateli nabídnut průvodce (lze vyvolat i kdykoliv později), jehož účelem je základní přiblížení jednotlivých funkcí aplikace a předně provedení klíčových nastavení, které budou popisovány níže.

Jestliže bude program využívat více uživatelů, je dobré vytvořit si vlastní profil, jenž v sobě ponese veškeré informace o nastaveních, která jsme provedli. Tím základním je volba adresáře, do kterého budou data zálohována. Jeho určení probíhá zadáním umístění požadované složky, jejíž lokalizaci postačuje vymezit relativně, tzn. není nutné začínat názvem disku, ten bude automaticky detekován po připojení daného média (pokud nemáme speciální požadavky na umístění, plně postačuje ponechat výchozí možnost, adresář \Back-up).

První zálohování do minuty, doplňkové funkce

usbflashbackup-vysledek

Pakliže si nepřejeme využít některých doplňkových nastavení, která budou představena dále, lze prohlásit, že jsme po učinění (zkontrolování) následujících úkonů připraveni k provedení první zálohy. Standardním způsobem přetáhneme (možnost využít i správce souborů integrovaného v programu) požadovaná data do vymezeného prostoru a připojíme flash disk. Automaticky započne kopírování souborů, o jehož průběhu a výsledku jsme přehledně informováni. Snadné, rychlé, působivé.

V nastavení aplikace můžeme definovat celou řadu parametrů procesu zálohování. Lze rozhodnout, zda bude pro každá nově kopírovaná data vytvořen adresář, či budou jen doplněna ta nová, stejně tak, zda budou soubory se stejným názvem přepsány či nikoliv. Zálohování je možné vymezit pouze pro kompletní flash disk, po jeho dokončení lze automaticky iniciovat bezpečné odebrání vyměnitelného média nebo vypnout počítač. USB Flash Backup může být neustále k dispozici v panelu tray, zvolit je možné i neviditelný mód, ze kterého je program vyvolán prostřednictvím stlačení klávesové zkratky.

Zhodnocení

USB Flash Backup je vynikající nástroj pro „bezbolestné zálohování“. Po nastavení několika málo parametrů stačí pouze připojit flash disk do počítače a program se již postará o vše podstatné. Velkou výhodou je kvalitně zpracovaný průvodce, jenž začínajícího uživatele provede základními funkcemi aplikace a relevantním nastavením. Pro konstantní využívání aplikace je nutné zaplatit licenční poplatek.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.