Hlavní navigace

Udržujte počítač ve skvělé kondici

Ilustrační obrázek: Udržujte počítač ve skvělé kondici Pravidelnou péčí o počítač lze účinně předcházet nechtěným pádům systému. V dnešní době nestačí pouze jednorázové čištění od různého „balastu.“ Ve většině případů je nutná pomoc specializovaných nástrojů. Poradíme vám, jak udržet systém ve skvělé kondici.

Nástrojů, které nám s údržbou systému pomohou, je nebřeberné množství. Liší se mezi sebou zejména v účinnosti, se kterou svou práci odvádějí. Dalším důležitým rozpoznávacím znakem těchto specializovaných programů je jejich cena. Můžete si pořídit některý z placených produktů, ale je dobré vědět, že stejnou práci zastanou také freeware aplikace. My se dnes podíváme na dva bezplatné nástroje, které nám s údržbou systému zcela jistě pomohou.

CCleaner

CCleaner

Jedná se o široce známý freewarový program, který slouží k důkladnému vyčištění disku. Tento pomocník si dále poradí zejména s opravami registrů a dokáže odstranit z počítače soubory typu cookies. Zajímavou možností nástroje je i schopnost odinstalování jiných programů. Program lze samozřejmě při vydání novější verze aktualizovat. Mnohé uživatele CCleaneru jistě navíc potěší možnost zvolit si prostředí programu v českém jazyce.

Pokud chcete využívat možností CCleaneru vždy při startu počítače, zvolte menu „Možnosti“, dále „Nastavení“ a zaškrtněte „Spustit CCleaner při zapnutí počítače“. Vyčištění pak bude prováděno zcela automaticky. Doporučujeme nastavit sice pomalejší, ale účinnější trojnásobné (bezpečné) vymazání:

Advanced WindowsCare

Tento nástroj se primárně zaměřuje na celkovou údržbu počítače. Je tedy schopný kontrolovat sytém například také na přítomnost spyware apod.

Advanced WindowsCare

Program je freeware, takže za něj nebudete muset vůbec nic platit. Méně příjemnou zprávou pro některé uživatele je skutečnost, že k jeho ovládání se prozatím neobejdete bez znalosti anglického jazyka (Options, User interface, tlačítko Language). Program lze, stejně jako CCleaner, aktualizovat a udržovat jej tak stále ve skvělé kondici (např. Check for Update).

Co nabízí

Úvodní nabízenou možností aplikace Advanced WindowsCare je denní údržba systému (Daily Maintaince). Ta zahrnuje následující funkce:

• Spyware Removal – skenuje a ničí spyware a adware,
• Registry Fix – opravuje registry,
• Privacy Sweep – likviduje stopy po brouzdání internetem,
• Junk Files Clean – uvolňuje prostor na pevném disku odstraněním nepotřebného „balastu.“

Z uvedených možností lze některé vynechat, takže používáme-li např. zmíněný CCleaner, můžeme zde při denním používání zrušit například zaškrtnutí položky Registry Fix, apod.

Údržba systému

Advanced WindowsCare

V nabídce nazvané Systém Advisor můžete optimalizovat a opravit konfiguraci systému, pátrat po spyware, defragmentovat disk a skenovat systém: po stisknutí červeně zvýrazněného textu „Suggestions“ se generuje záznam (log). Ten můžete uložit a následně jej odeslat na www.hijackthis.de/cz, kde získáte podle pokynů zprávu o aktuálních problémech bezpečnosti vašeho PC s doporučenými opravami.

Všechny kroky potřebné k optimalizaci a údržbě vašeho systému lze v Advanced WindowsCare ovládat pomocí jedné volby. Při stisknutí tlačítka „Care!“ ve střední části levého podokna programu se automaticky provede jak denní údržba, tak údržba systému (systém Advisor). To je poměrně šikovné.

Konečně, můžete využít i další široké možnosti čištění systému, paměti, startu systému i jeho bezpečnosti.

Který zvolit?

Oba programy nabízejí slušný uživatelský komfort. Pokud to myslíte s údržbou vašeho počítače vážně, pak byste měli CCleaner používat prakticky denně, Advanced WindowsCare pak spouštějte nejméně jednou týdně.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.