Hlavní navigace

Udělejte z Firefox superprohlížeč: práce se záložkami - to share or not to share?

Ilustrační obrázek: Udělejte z Firefox superprohlížeč: práce se záložkami - to share or not to share? Používání záložek ("bookmarks") je standardní funkcí většiny internetových prohlížečů a mnozí si bez nich práci na internetu ani nedokáží představit. S doplňky Firefoxu si jejich vlastnosti můžete nastavit podle vlastních představ, posílit jejich funkce a případně sdílet jejich obsah s internetovou veřejností.

„Sdílet či nesdílet”, to je zřejmě zásadní otázka, která vystihuje rozdílný přístup k používání záložek. Zatímco klasické bookmarks, jež znáte ze svých prohlížečů, udržují vaše záložky „v soukromí“ a slouží pro vaši osobní potřebu a orientaci, mnoho jiných systémů staví sdílení obsahu s jinými uživateli jako hlavní hodnotu „bookmarkování“ webových stránek. Kromě toho, sdílení na vzdáleném serveru může sloužit také jako možnost, jak získat přístup ke svým záložkám z více počítačů.

Záložky soukromé

Máte-li ve zvyku umisťovat větší množství často používaných záložek na horizontální nástrojový panel, doplněk Smart Bookmarks Bar vám je pomůže zpřehlednit. Po nainstalování zmenší jejich prostorovou náročnost tím, že nechá zobrazit pouze jejich ikonku. Standardní podoba, tedy ikonka s názvem stránky, se zobrazí po přejetí kurzorem.

Sdílej „ostošest“

Firefox Bookmarks - kruh

Pro využití doplňků určených ke sdílení oblíbeného obsahu je zpravidla zapotřebí mít účet na příslušném sociálním serveru, jakými jsou například služby Del.icio.us či Digg.

Del.icio.us Bookmarks je oficiálním rozšířením, které vám nejen usnadní přístup k vašim záložkám přímo z prohlížeče, ale umožní také synchronizaci vašich „firefoxovských“ záložek s účtem del.icio.us.

Jste-li zapřísáhlým „googloholikem,“ podobnou funkci vám nabídne neoficiální doplněk GMarks.

Současnou záplavu sociálních webů a bookmarkovacích serverů řeší aplikace Shareaholic. Holdujete-li podobným stránkám a účet si zakládáte takřka, kde se dá, tento doplněk vám umožní efektivně ukládat oblíbené stránky souběžně na více serverů. V seznamu podporovaných stránek má prográmek všechny nejrozšířenější systémy, jako například del.icio.us, digg či facebook.

Synchronizace záložek

Firefox Bookmarks

Máte-li vůči sdílení záložek averzi, či prostě raději spravujete záložky v soukromí svého prohlížeče, může i přesto nastat situace, kdy budete chtít využít služeb vzdáleného serveru. V případě, že pracujete na různých počítačích, dochází k situaci, kdy každý z prohlížečů disponuje odlišným seznamem záložek podle toho, kde je zrovna ukládáte.

Abyste se vyhnuli několikanásobnému bookmarkování téhož, můžete své záložky průběžně synchronizovat například pomocí rozšíření Foxmarks Bookmark Synchronizer. Přestože i zde je nutná registrace, záložky zůstanou viditelné pouze vám. Po nainstalování doplňku do prohlížeče na různých počítačích pracuje aplikace „tiše“ v pozadí a automaticky udržuje vaše záložky v synchronizovaném stavu.

Rozšířená práce se záložkami je přínosná!

K používání záložek se dá přistupovat různě. S doplňky, které jsme vám dnes představili, si práci se záložkami můžete nastavit podle svého gusta, ať už vám je „sharování“ z duše protivné, či tvoří důležitou část vašich internetových aktivit.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.