Hlavní navigace

TrayEverything - trpíte nedostatkem pracovního prostoru?

Ilustrační obrázek: TrayEverything - trpíte nedostatkem pracovního prostoru? Využíváte ke své práci řadu programů současně a nevejdou se vám do lišty určené k minimalizaci? Rádi byste je umístili do panelu system tray, ale danou možnost nikde v nastavení aplikace nenacházíte? Vyzkoušejte dnes představovanou aplikaci, TrayEverything.

Zavedení do systému

trayeverything-tray

Program je distribuován prostřednictvím samorozbalujícího se balíčku, jehož velikost nedosahuje ani hodnoty půl megabytu. Instalační proces je otázkou několika málo vteřin, po odsouhlasení licenčních podmínek stačí zvolit umístění aplikace a upravit tvorbu zástupců, resp. kategorii v nabídce Start. Česká lokalizace bohužel není dostupná, vedle angličtiny je k dispozici pouze italský jazyk, jenž je rodným jazykem tvůrců programu.

Vzhled aplikace je přehledný, veškeré funkce jsou ovládány prostřednictvím dostatečně velkých ikon, pod kterými je vymezen prostor pro informační panel. Jakákoliv obměna vzhledu není možná, což se vzhledem k charakteru programu, a zejména jeho velikosti očekává.

Minimalizujeme do system tray

trayeverything-nastaveni

Po první iniciaci programu uvidíme díky kliknutí na ikonu nesoucí označení tray seznam aktuálně spuštěných aplikací. Každou z nich můžeme snadným způsobem umístit do panelu tray, ať už standardním dvojklikem nebo využitím příslušné volby z kontextového menu. Pakliže nechceme pro každou minimalizaci užívat tohoto poměrně nepříliš komfortního způsobu, můžeme si pro umístění aktuálního okna do system tray vybrat jednu ze čtyř nabízených klávesových zkratek.

Demaxilizace jednotlivých oken probíhá analogickým způsobem (tedy opětovně dvojklik, nebo volba z kontextového menu). V nastavení programu máme možnost určit, zda jednotlivá okna programu (typické například pro internetový prohlížeč) budou reprezentovat rozdílné ikony, či ikona jediná.

Ochrana heslem, rozšířené funkce

trayeverything-update

Pro zvýšení bezpečnosti práce na počítači (např. pokud si na malou chvíli odběhneme od rozdělané práce) můžeme demaxilizaci oken podmínit nutností zadat požadované heslo. Program bohužel neumožňuje nastavit tuto funkci jako globální, heslo je třeba určit při každé minimalizaci. Z důvodu ochrany soukromí pak lze nezobrazovat ikony programů umístěných v tray, ani ikonu samotného TrayEverything (k jeho vyvolání poslouží klávesová zkratka (Windows + T).

Stejně tak lze nastavit automatické umístění neaktivních oken do panelu tray po uplynutí určitého časového úseku, po který v nich nepracujeme. V nastavení lze pak upravit některé další parametry (spouštění se startem systému atp.). K dispozici by měla být také možnost přidat do každé z aplikací malé okénko, kliknutím na něž má dojít k minimalizaci. Bohužel během testu tato funkce nepracovala korektně, objevily se i další problémy se stabilitou (neplánovaný pád programu, opakované neuložení nastavení atp.)

Zhodnocení

TrayEverything je užitečný nástroj, jenž dokáže kteroukoliv aplikaci umístit do panelu tray a tak uspořit významnou část našeho prostoru. Hlavní výhodou jsou užitečné funkce, jako je podmínění demaximalizace heslem, či automatická minimalizaci oken, se kterými není určitou dobu pracováno. Celkově příznivý dojem však dehonestuje nedotaženost některých funkcí a problémy se stabilitou. Aplikaci je možné užívat zdarma.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.