Hlavní navigace

Telefonujte zadarmo přes Skype

Ilustrační obrázek: Telefonujte zadarmo přes Skype Již 22 % evropských domácností používá pro hlasovou komunikaci volání přes internet. Technologie VoIP, která toto umožňuje, stále zažívá nebývalý rozkvět. My vám poradíme, jak telefonovat zdarma přes aplikaci Skype.

Co je Skype?

Autory nástroje zvaného Skype jsou Niklas Zennström a Janus Friis. Jejich program je distribuován jako freeware, takže za něj nebudete muset zaplatit ani korunu. Používat ho můžeme na rozmanitých operačních systémech, jejichž výčet zahrnuje Windows, Linux, MacOS X nebo také např. Windows Mobile. Díky Skype můžeme telefonovat s jeho uživateli po celém světě zdarma. Služba SkypeOut nám dovolí volat za poplatek i do běžných pevných a mobilních sítí, se SkypeIn můžeme mít zase vlastní telefonní číslo, a tak se nám z těchto externích sítí kdokoli dovolá.

Skype však není jen telefon. Funguje zároveň jako aplikace pro Instant messaging, umožňuje zasílat textové zprávy a chatovat s více uživateli najednou, posílat soubory a v neposlední řadě využít i videohovorů.

Nároky na hardware

Skype celý náhled

Pro hlasové hovory a videohovory potřebujeme počítač s minimálně 1GHz procesorem, 256 MB RAM a samozřejmě webovou kamerou.

Pro hovory s funkcí Video Vysoké Kvality musíme mít webovou kameru s vysokým rozlišením a příslušný software, dvoujádrový procesor a rychlé širokopásmové připojení (384 kb/s).

Co potřebujeme

Sluchátka a mikrofon, případně sadu sluchátek s mikrofonem, nebo speciální Skype telefon. Ten je možné koupit ve specializovaných prodejnách a jeho cena se pohybuje od několika stovek do několika tisíc korun.

Webkameru pro videohovory. V dnešní době již často bývá součástí příslušenství počítače či notebooku a pokud ne, lze ji koupit do tisíce korun.

Kvalitní připojení k internetu. Nejlepší je širokopásmové, GPRS není pro hlasové hovory podporováno a u satelitního připojení mohou být výsledky různé.

No a samozřejmě je nutností mít nainstalovanou samotnou aplikaci Skype.

Instalace a registrace

Po stažení Skype stačí spustit instalační soubor SkypeSetup.exe a po dokončení procesu si v automaticky otevřeném okně zvolit svoji přezdívku, uživatelské jméno, s nímž potom budeme v síti Skype vystupovat. Pokud si jej představíme v klasické telefonní síti, nahrazuje naše telefonní číslo.

Zkušební hovor

Hned po přihlášení a připojení potřebného zařízení (sluchátek a mikrofonu), máme k dispozici tzv. Zkušební hovor, s jehož pomocí zkontrolujeme funkčnost aplikace, připojeného zařízení a zvukové karty v našem počítači.

Zkušební hovor

Hledání kontaktů

Na celém světě používá Skype 338 milionů lidí, kteří strávili 100 miliard minut voláním mezi sebou zdarma. (Tato čísla udává společnost Skype Technologies S.A.). Hledat je můžeme podle země, kraje, města, pohlaví, věku, a samozřejmě podle jména či e-mailové adresy. Nabízí se tak možnost přidat do našeho seznamu kontaktů nejen své známé, kamarády a obchodní partnery, ale hledat i kontakty nové.

Další vybrané možnosti

  • Skupinový chat
  • Konferenční hovory
  • Přenos souborů
  • Posílání peněz (EN)
  • Pořizování snímků z videohovorů
  • Přesměrování hovorů
  • Rychlý výběr, rychlá volba a naposledy volaná čísla

Další služby

  • SkypeOut – placená služba pro volání do klasických telefonních sítí.
  • SkypeIn – placená služba, kdy je účastníkovi přiděleno telefonní číslo.
  • VoiceMail – placená služba, obdoba hlasové schránky.
  • Skype Video Calling – videokonference mezi uživateli sítě Skype.
  • Skype SMS – placená služba – posílání SMS na mobilní telefony.
  • SkypeFind – hledání v databázi firem.
  • Skype Prime – uživatel si může nechat platit za příchozí hovory. Obdoba známých barevných linek.
    (Vyžaduje účet u PayPal.)
  • Call forwarding – přesměrování hovorů, když není uživatel online.
  • Skype Extras – doplňkové funkce – hry, nahrávání hovoru…
  • Skypecasts – velké hlasové konference (až 100 účastníků). V případě moderování určený člověk rozhoduje, kdo může právě mluvit.

Čas od času se objevují nejrůznější spekulace o bezpečnosti Skype, o narušování soukromí, o šifrování komunikace, jež je nedostatečné a hovory lze odposlouchávat. Pro běžné uživatele, kteří preferují legální náměty rozhovoru, je však toto naprosto nepodstatné. Pevná linka či mobilní telefon rozhodně větší soukromí neposkytují.

Alternativy ke službě Skype

Skype není jediným poskytovatelem bezplatného internetového telefonování. Tuto možnost nabízí například i ICQ, Google Talk, Yahoo! Messenger, nebo Windows Live Messenger. Stejně jako v případě Skype však platí, že osoba, které chceme zadarmo volat, musí být taktéž registrovaným uživatelem dané služby.

Zdroje: Wikipedia, Měšec.cz, Skype.com

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.