Hlavní navigace

Stahujte z internetu rychlostí blesku

Ilustrační obrázek: Stahujte z internetu rychlostí blesku Zdají se vám všechny programy ke stahování pomalé? Toužíte po rychlejším downloadu? Chcete využít možnosti svého internetu a stáhnout co nejvíce dat? Právě pro vás je tu program µTorrent.

O co vlastně jde?

µTorrent je program využívající výměnné sítě BitTorrent. Tato síť funguje na principu vzájemné výměny dat mezi jejími uživateli. Každý, kdo stahuje, zároveň i odesílá data ostatním. Takto to funguje v každé P2P síti. Srovnatelnou sítí je Direct Connect, kterou využívá například program Strong DC a CZDC. Tímto programem lze stáhnout nejrůznější filmy, hry, programy a hudbu.

Nastavení programu

Torrent - nastavení

Program je distribuován jako klasický instalační soubor. Samotná instalace i program by již měly být v češtině. Při prvním spuštění nám vyskočí okno, kde nastavíme rychlost svého připojení a otestujeme NAT. Program není nutno dále nastavovat, i bez nastavení lze pohodlně a hlavně rychle stahovat. Pokud chceme ale maximum, je nutno si některé prvky nastavení upravit. Hlavním nastavením je zde volba aktiv / pasiv, a s tím související nastavení NAT. O tomto nastavení se více dozvíte na webu utorrent.cz

Jak na to?

Používání programu je snadné. Nejprve si musíme stáhnout soubor zvaný torrent. Ten obsahuje informace o námi vybraném souboru ke stažení. Torrent poté otevřeme v programu µTorrent, jenž by měl začít za několik okamžiků stahovat.

Torrenty

Torrent - mininova

Jak jsem se již zmínil výše, torrenty jsou malé soubory, které obsahují informace o námi vybraném souboru. Torrenty lze najít například na stránkách torrentreactor.net či mininova.org. I sám program µTorrent obsahuje hledání torrentů. V pravém horním rohu stačí vyplnit, co hledáme a program již sám vyhledá torrent na serveru mininova.org.

Zakopaný pes

Při vyhledávání torrentu je nutno si dát pozor na dvě položky, které jsou u něho uvedeny. Je to počet Seeds (zdrojů co mají soubor kompletní) a Peers případně Leeachers (ti co stahují soubor, ale nemají ho ještě kompletní). Platí, že čím více Seeds, tím vyšší rychlosti stahování lze dosáhnout. Proto nemá cenu stahovat již „mrtvé“ torrenty, které mají 0 seeds. Důležitým prvkem je zde i hodnota vašeho ratio, což je poměr odeslaných a stažených dat. Pokud stáhnete například 200 MB dat, je také nutné 200 MB odeslat. Tím je hodnota ratio rovna 1 (200/200). Obecně platí, že čím vyšší ratio, tím lépe. Může se vám i stát, že pokud máte příliš nízké ratio, nepůjde vám už nic stáhnout.

Výhody µTorrent

Torrent - stahování

Každý program má své výhody a naopak i nevýhody. Pár jich najdete i u µTorrentu. Mezi pozitiva patří hlavně vysoká rychlost stahování, využívající stoprocentní možnosti vašeho internetového připojení. Druhou velikou výhodou je jednoduchost. Program je opravdu snadný, jak na nastavení, tak pro používání. Třetí velikou výhodou je čeština v programu, která leckomu usnadní práci.

Nevýhody µTorrent

Nevýhody? Moc jich není. Největším záporem je množství souborů, které jsou na síti k dispozici. To ale není problém tohoto programu, nýbrž celé sítě. Ke stažení jsou většinou pouze nejnovější soubory, tedy převážně nejnovější filmy a hry. Starší soubory zde nehledejte, nemá to cenu, od toho tu je síť DC.

Zhodnocení

Program µTorrent je nejlepší, nejrychlejší a zároveň nejjednodušší pro stahování pomocí torrentů. Patří mezi špičku ve stahování z internetu a jeho vyzkoušení rozhodně doporučuji.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.