Hlavní navigace

Srovnání programů - 3.díl: Přehrávače videa

Ilustrační obrázek: Srovnání programů - 3.díl: Přehrávače videa Potřebujete program pro bezproblémové přehrávání videa nejrůznějších formátů? Nestačí vám běžné funkce, ale hledáte i něco navíc? V dnešním díle našeho srovnání programů jsme se proto zaměřili na tři velmi kvalitní aplikace právě pro tyto účely.

Media Player Classic 6.4.9

srovnani-mpc

Media Player Classic (MPC) je program primárně určený pro přehrávání video souborů rozličných formátů. Na první pohled vás zaujme svým vzhledem, který velmi nápadně připomíná Windows Media Player verze 6. MPC je skutečně open source aplikace vycházející ze svého staršího bratříčka, oproti němu ale disponuje několika pokročilejšími funkcemi, přičemž si uchoval jeho jednoduchost a především rychlost.

Uživatelské prostředí programu, jak už jeho název napovídá, doznalo pouze nepatrných změn a v dnešní době už působí spíše retro dojmem. Ale pokud se při výběru programu pro přehrávání videa neohlížíte na vzhled interface, ale zajímá vás jeho funkčnost, patří MPC mezi ty šťastnější volby. MPC jednoduše nahradí několik samostatných přehrávačů videa, ale k využití jeho plného potenciálu, a tím i k úspěšné reprodukci všech podstatných video formátů, budete potřebovat kompletní balíček kodeků.

MPC si hravě poradí s přehráváním DVD disků a s příslušnými kodeky i se soubory RealMedia a QuickTime. Program dále obsahuje podporu většiny audio formátů. Překvapivé je, že v takto malém přehrávači nechybí ani zvukové filtry a playlisty. Mezi užitečné funkce patří také nastavitelné klávesové zkratky a snadno měnitelná rychlost reprodukce videa. Naopak úplně chybí nápověda, ale v případě potřeby si ji můžete stáhnout.

Media Player Classic má velmi nízké paměťové nároky, nevyžaduje instalaci, je stabilní a rychlý, a navíc je poskytován zcela zdarma.

GOM Player 2.1.9

srovnani-gom

GOM Player je program pro přehrávání multimediálních audio a video souborů všech podstatných formátů, k čemuž je výborně uzpůsoben zabudovanou sadou nejpoužívanějších kodeků. Bez problémů s ním tedy přehrajete soubory AVI, MPEG, MP3, WMV a samozřejmě DVD. Potěší i podpora přehrávání poškozených a neúplných AVI souborů.

Hned při prvním spuštění vám program nabídne přehledné konfigurační menu, ve kterém je možné nastavit používané kodeky, audio výstup, velikost titulků nebo asociované formáty souborů. Vzhledově působí jednoduchým a příjemným dojmem, všechny tlačítka a menu jsou přehledně a vhodně umístěna. Uživatelské prostředí je navíc skinovatelné, takže nejste omezeni pouze na přednastavené skiny.

Spolu s velmi líbivým designem GOM Player přináší i celou řadu užitečných funkcí a nastavení. Kromě klasických možností konfigurace obrazu, jako je jas a kontrast, vám program umožní přizpůsobit kvalitu video výstupu hardwarové konfiguraci vašeho počítače. Mezi užitečné funkce patří i nástroj na vytváření screenshotů z právě přehrávaného filmu, přičemž si můžete zvolit formát a kvalitu snímků, jejich počet v jedné dávce a interval snímání. V programu dále najdete deseti-pásmový ekvalizér, který nabízí sedmnáct předkonfigurovaných stylů, nástroje pro filtrování zvuku a obrazu (interní a externí) a široké možnosti nastavení titulků (velikost, typ písma, posouvání a jejich umístění na obrazovce).

GOM Player je s přihlédnutím k množství svých funkcí a nastavení poměrně rychlý a nenáročný. Program vás taktéž nebude stát ani korunu.

VLC Player 0.8.6

srovnani-vlc

Dalším mimořádně povedeným freewarovým multimediálním přehrávačem je VLC Player. Program VLC je open-source projektem, jehož cílem je vytvořit kvalitní aplikaci pro přehrávání videa na všech platformách (Windows, Linux, Mac a další). Nabízí komplexní podporu pro nejširší spektrum video souborů, jakož i pro většinu podstatných audio formátů. Separátní kodeky nebudete potřebovat taktéž ani na reprodukci DVD filmů. Program umožňuje i přehrávání streamovaného vysílání internetových TV a rozhlasových stanic, zároveň může být využit jako server pro streamování.

VLC Player ve svém základním nastavení nevypadá příliš přitažlivě – připomíná jeden z mini-skinů ve Windows Media Playeru -, ale to lze poměrně snadno změnit. Stačí si vybrat z nepřeberné nabídky volně šířených skinů. Umístění nejdůležitějších tlačítek je standardní, takže nebudete mít větší problém intuitivně ovládat základní funkce programu. Další příkazy a konfigurace klávesových zkratek jsou přístupné v poměrně obsáhlém menu.

Pokud se rozhodnete nakonfigurovat program přesně podle vašich požadavků, čeká na vás přes 80 položek, přičemž každá z nich nabízí hned několik možností nastavení. Bohužel chybí přehledná a vysvětlující dokumentace, takže pro většinu uživatelů jsou široké možnosti konfigurace nesrozumitelné. Pokročilejší uživatelé ovšem dostávají celou řadu nástrojů pro zvýšení kvality výstupu a editaci videa (profesionálním editačním programům se ovšem VLC Player nevyrovná). Celkový velmi kladný dojem z programu nepokazí ani jeho cena, program je totiž zdarma.

Zhodnocení

Představené programy na přehrávání (nejen) video souborů patří k nejlepším bezplatným aplikacím ve své kategorii. Všechny tři vám umožní bezproblémové přehrávání videa ve vysoké kvalitě. Předností programu Media Player Classic je především rychlost a jednoduchost, ale vyžaduje dodatečné stažení balíčku kodeků. GOM Player oslní přehledným uživatelským prostředím a mnoha konfigurovatelnými nástroji. Široké možnosti konfigurace nabízí také VLC Player, pokud se v nich ovšem neztratíte.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.