Hlavní navigace

Softwarové licence: Adware, MS EULA, MPL

Ilustrační obrázek: Softwarové licence: Adware, MS EULA, MPL Některé programy jsou pro uživatele dostupné zcela zdarma, za používání jiných musíme zaplatit. Zda budeme muset vynaložit za pořízení software finanční prostředky, se vždy dozvídáme z licenčních ujednání. Jaké jsou jejich varianty?

MS EULA

Takzvaná „End-User License Agreement for Microsoft Software“ značí, že software je licencován na základě odsouhlasení smlouvy mezi vámi a společností Microsoft Corporation. Pro instalaci příslušného programu je nutné předložené podmínky akceptovat a toto většinou potvrdit stiskem tlačítka během instalace. Licence MS EULA je aplikována na všechny produkty pocházející z vývojových dílen Microsoftu.

Příklady programů šířených pod licencí MS EULA

MPL

Box

Mozilla Public License. Základním elementem pokrytým licencí je každý jednotlivý zdrojový soubor. Autor takového souboru umožňuje komukoliv používat, měnit a distribuovat jeho zdrojový kód (i jako součást většího díla). Každá změna původních souborů je krytá licencí, tzn. musí se tedy zveřejnit. To samé platí pokud přenesete část původního souboru do nového souboru, tj. celý nový soubor je pak nezbytné zveřejnit. Pokud vytváříte nový produkt přidáním nových souborů, můžete pro tyto nové soubory použít libovolnou licenci. Binární verze lze licencovat libovolně, pokud to není výslovně v rozporu s MPL (zákaz distribuce zdrojů). Produkty pod touto licencí jsou distribuované jak jsou („as is“), tj. bez záruk libovolného druhu.

Příklady programů šířených pod licencí MPL

Adware

Užívání software šířeného pod touto licencí je bezplatné, avšak v programu se vám po jeho instalaci na pevný disk zobrazuje reklama, ze které je většinou jeho vývoj placen. Odstranění reklamy z programu je často nemožné a ani není v souladu s licenčními podmínkami (které musíte při instalaci odsouhlasit). Reklama bývá většinou stahována z internetu.

Příklady programů šířených pod licencí Adware

Odstranění adware

Reklama

Uživatelé se samozřejmě snaží, navzdory odsouhlaseným licenčním podmínkám, obtěžující reklamy z programů odstranit. Za tímto účelem lze použít řadu specializovaných programů, které si hravě poradí nejen s adwarem, ale také např. se spywarem a podobnou „havětí“. Uveďme si pár příkladů:

Spybot – Search & Destroy

Jedná se o program, který vám umožní najít a odstranit spyware, malware, adware, trójské koně, a mnoho dalšího. Další rozšiřující funkce vám umožňují vyčistit všechny stopy vaší práce na počítači (dočasné soubory, cookies, historie prohlížečů aj.). Spybot – Search & Destroy vás dokáže ochránit i proti dialerům, přesměrovávajícím modemové přípojení přes drahé linky, programům zaznamenávajícím stisky kláves, blokování reklamního okna programů aj. Samozřejmostí je možnost aktualizace přes internet. Program obsahuje i českou lokalizace základního menu a ovládání.

Ad-aware 2008

Celosvětově používaný anti-spywarový program. Nástroj je, stejně jako jeho předešlá verze, volně dostupný pro osobní a nekomerční používání. Díky Ad-aware 2008 byste měli být chráněni nejen proti spywaru (programy, které bez vašeho vědomí používají připojení k internetu), ale také proti pop-up oknům, skrytým špionům ve vašem počítači atd. Pokud máte zájem o real-time ochranu, Ad-aware vám také poslouží, ale budete si muset již pořídit verzi Pro, která je však placená.

Donationware

Jedná se o software, který můžete používat zcela zdarma, avšak pokud máte pocit, že by bylo vhodné ocenit kvalitu autorovy práce, pak mu můžete v rámci své dobrovolnosti poslat na jeho konto libovolný finanční příspěvek.

Příklady programů šířených pod licencí Donationware

Public Domain

Uvedením této licence se autor vzdává kontroly nad publikovaným software – můžete jej volně šířit a používat, ale i měnit či zahrnout do svých aplikací. Nepleťte si však Public Domain s licencí Freeware.

Příklady programů šířených pod licencí Public Domain

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.