Hlavní navigace

SnagIt - špičkový snímač obrazovky

Ilustrační obrázek: SnagIt - špičkový snímač obrazovky Potřebujete sejmout i to nejzáludnější zákoutí vaší obrazovky? Nebo rovnou nahrát kolegovi video s pracovním postupem? Vyžadujete profesionální nástroj s možností editace výstupů a integrací do dalších programů? SnagIt nezklame vaše očekávání.

Instalace a vzhled

zaklad

Program je distribuován prostřednictvím samorozbalujícího se balíčku, jehož velikost dosahuje téměř hodnoty 15 megabytů. Po odsouhlasení licenčních podmínek a zadání jména uživatele, popř. organizace, která aplikaci využívá následuje volba typu instalace. Pokud místo standardní zvolíme uživatelskou, máme možnost vybrat jednotlivé součásti. V zásadě se jedná o integraci do kontextového menu nebo provázání s Microsoft Office. Instalační proces uzavírá úprava tvorby zástupců a možnost přihlášení se k odebírání novinek souvisejících s programem.

Aplikace je spuštěna v malém okně, grafické vzezření je velmi povedené. Na první pohled je zřejmé, kde jsou umístěny základní funkce a které místa ukrývají ty podpůrné, popř. otevírají další sadu nástrojů v nových oknech.

Sejme každý detail

editace

Po spuštění programu vidíme v centru otevřeného okna základní druhy snímání (kategorie Basic Capture Profiles). Od obligátního sejmutí celé obrazovky nebo okna přejdeme k pokročilejším formám tvorby print screenu. SnagIt je v tomto ohledu vybaven celou řadou možností, můžeme „vyfotografovat“ vybraný úsek obrazovky, kontextové menu (možno nastavovat různou dobu prodlevy před stisknutím spouště pro jeho rozsáhlejší rozvrstvení), zajímavou možností je sejmutí celé stránky i v případě, že se nevejde na obrazovku. V tomto případě program automaticky odskroluje a výsledkem dostaneme její neporušený obraz. Stejným způsobem lze ofotit webovou stránku se zachováním všech odkazů.

Velice užitečnou funkcí je možnost rychlým způsobem abstrahovat text z obrázku a použít jej k další editaci. Pokud se nespokojíme se snímáním obrazových materiálů, žádný problém, nahrajeme video. Jednoduchým způsobem navolíme oblast snímání a poklepem na tlačítko start započneme nahrávání, v okamžiku kdy dosáhneme požadovaného cíle, analogickým způsobem zaznamenávání ukončíme.

Co s pořízeným snímkem?

region

Po každém provedení sejmutí obrazovky nebo její části máme velké spektrum možností, jak daný výstup využít. Můžeme jej uložit do schránky, poslat emailem, nechat otevřít v některé z částí Microsoft Office, nasdílet jej kolegům prostřednictvím komunikačního klienta či FTP nebo jen uložit na disk. S obrázkem je možné po jeho pořízení (některé z efektů lze nastavit i předem) dále pracovat. Můžeme upravit jeho barvy, tvar, vložit vodoznak nebo využít jednu z desítek připravených funkcí. Nechybí ani katalog pro rychlejší správu pořízených záznamů, komfortním způsobem je vyřešen tisk. V nastavení lze upravovat řadu dalších parametrů, za všechny zmiňme důležité klávesové zkratky, s jejichž pomocí lze pracovat s programem ještě efektivnějším způsobem.

Zhodnocení

SnagIt je vynikající program určený pro snímání obrazovky a následnou editaci výstupů. Kromě očekávaných funkcí obsahuje i významné vylepšení, jako je abstrakce textu, nahrávání videa a především intuitivní zachycování i mnohdy problematických částí našeho desktopu. Velmi vysoké kvalitě odpovídá i cena, pro dlouhodobé používání je nutné zakoupit licenci v hodnotě 39.95 amerických dolarů.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.