Hlavní navigace

Smažte z plochy ikony, je tu Launchy!

Ilustrační obrázek: Smažte z plochy ikony, je tu Launchy! Je vaše pracovní plocha přeplněna ikonami a vyznat se v ní je občas nadlidským úkolem? Řešením by pro vás mohl být program Launchy! Již vás nebudou obtěžovat žádné zbytečné ikony, bude vám stačit pouze pár písmen …

Launchy je volně šířitelný program o velikosti 3,5 MB, jehož instalaci by měl zvládnout opravdu každý. Tento program slouží zejména k usnadnění a urychlení spouštění programů nainstalovaných v počítači. Jak tedy funguje? Do okénka programu zadáme několik počátečních písmen názvu programu a Launchy nám automaticky vyhledá tento program a nabídne jej ke spuštění. To je velice účelné řešení, které si získá srdce nejednoho uživatele.

První kroky

Launchy

Po dokončení instalace se program ihned automaticky spustí, jeho okno se objeví a okamžitě zase zmizí. Není to chyba programu, nýbrž jeho vlastnost. Celý program běží na pozadí systému, tedy „neplete se“ do cesty. Chceme-li spustit nějakou aplikaci, jednoduše vyvoláme okno programu stisknutím kláves ALT+MEZERNÍK, napíšeme název programu, potvrdíme „Enterem" a je to. Jednoduché a rychlé řešení. Díky programu Launchy již tedy nepotřebujete téměř žádné ikony.

Jak pracuje?

Program automaticky prochází vybrané adresáře a hledá v nich soubory s příponou .ink, tedy ikony (zástupce). Z nalezených souborů vytvoří katalog nainstalovaných programů, ze kterého poté vybírá nejvhodnějšího možnost pro vámi zadaná písmena. Zadáme-li do programu písmena „Firef“, ke spouštění se by se nám měl nabídnout prohlížeč Firefox (máme-li ho nainstalovaný).

Launchy

Nastavení

Základní klávesová zkratka „ALT+MEZERNÍK“ nemusí vyhovovat každému. Klikneme-li pravým tlačítkem myši na okno programu, dostáváme se do jeho nastavení. Ačkoli je program Launchy malý a jednoduchý, nastavit toho v něm jde poměrně dost. Můžeme si upravit klávesovou zkratku pro program, průhlednost a postupné zmizení (zobrazení) okna programu, počet minut, po kterých má program automaticky hledat nové aplikace ve vašem PC a podobně. Programu lze také nastavit, kde má vyhledávat programy do seznamu. Toto nastavení ale laikům doporučuji neměnit.

Vzhled a skiny

Launchy je vzhledově velice povedený program, který skvěle zapadne do vašich Windows. Pokud ale zatoužíte po změně vzhledu, není to problém. Stále více programů umožňuje tzv. skinovatelnost, což je jednoduchá změna vzhledu pomocí skinů, a Launchy není výjimkou. Na internetu lze nalézt mnoho velice povedených skinů, které padnou ideálně k vám i k vaší pracovní ploše. Spoustu jich naleznete je ke stažení na adrese devianart.com.

Pokročilé nastavení

Launchy

Program Launchy lze využít i jinak než pouze ke spouštění nainstalovaných programů. Pokud mu v nastavení zadáme cestu k našim dokumentům a správnou příponu souborů, lze jednoduše prohledávat i naše dokumenty. To samé jde udělat i s hudební sbírkou, program Launchy se tedy osvědčí i jako šikovný vyhledávač naší hudby.

Suma sumárum

Windows Vista má v sobě integrováno hledání, které funguje obdobně jako program Launchy, je tedy zbytečné ho na Windows Vista instalovat. Pro majitele Windows XP je však Launchy jasnou volbou, jak si usnadnit práci při hledání ikon a spouštění programů. Není nač čekat, smažte všechny ikony z plochy a hurá k Launchy. Stačí jen pár písmen …

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.