Hlavní navigace

Psaní na stroji - výuka zdarma

Ilustrační obrázek: Psaní na stroji - výuka zdarma Potřebujete ke svému povolání umění psát na počítači všemi deseti? Nebo si jen chcete trochu zdokonalit a lépe zafixovat polohu jednotlivých písmen? K dispozici je více než 150 výukových lekcí a didaktická hra pro chvilkové oddechnutí. Vyzkoušejte program Psaní všemi deseti.

Zavedení do systému

psaninastroji-psani

Program je distribuován prostřednictvím archívu ZIP, jehož velikost nedosahuje ani hodnoty jednoho a půl megabytu. Od stažení programu k jeho první iniciaci uběhne jen několik málo vteřin, instalační proces absentuje, plně postačuje balíček extrahovat na uživatelem zvolené místo a v případě potřeby manuálně vytvořit požadované zástupce. Jak již napovídá název programu, aplikace vzešla z rukou českých tvůrců.

Začínáme s výukou

Po prvním spuštění programu jsme vyzváni k vložení uživatelského jména, to pro případ, že na daném počítači nebudeme využívat aplikaci sami. Ihned poté je automaticky spuštěna první lekce. Psaní na stroji obsahuje více než sto padesát výukových lekcí, od nejlehčí, ve které opisujeme písmeno f a j prokládané mezerou, až po tu poslední, jejíž náplní jsou arabské a římské číslice.

Každou z jednotlivých lekcí spustíme poklikem na tlačítko Start. V ten moment začne (ve vyšších lekcích, u nižších je značná míra benevolence) odpočítávání času, ve kterém je nutné zadaný úkol splnit a kalkulována procentuální míra chyb, jichž jsme se při psaní dopustily (i zde stanovena horní limita únosnosti, jež nesmí být překročena).

Minimum funkcí, špatné zpracování

psaninastroji-hra

K opisování jednotlivých znaků byl výrobcem programu zvolen nešťastný model, kdy vzor je zobrazen v horní části a uživatel je opisuje do okna umístěného pod ním (namísto aby přepisoval originál). Při absenci jakéhokoliv pravítka je tak velice obtížné určit, v jakém místě navázat na případnou chybu, při rychlém psaní je další část vzoru zobrazena se značným zpožděním, což způsobí zbytečně provedené chyby. Tyto nedostatky se ponejvíce projeví zpočátku výuky, při opisu celých slov je již orientace značně jednodušší.

Aplikace obsahuje jen velmi málo doplňkových, nebo nastavujících funkcí. Velikost písma lze určovat pouze jako velké/malé, vedle toho jsou k dispozici statisticky naší úspěšnosti v jednotlivých lekcích, zvuk označující chybu lze pouze zapnout¬/vypnout, nikoliv změnit (použití stejného motivu, kterým program ICQ upozorňuje na nově příchozí zprávu začne být po čase značně rušivý). K dispozici je ještě hra, jejímž účelem je zlepšit uživatelovi fixaci pozice jednotlivých písmen.

Zhodnocení

Psaní na stroji je jednoduchou výukovou pomůckou pro zdokonalení uživatele v rychlosti a přesnosti psaní na počítači. Vzhledem ke svému zpracování a množství nabízených funkcí nemůže ani vzdáleně konkurovat prověřeným značkám typu Deseti prsty, výhodou pro některé z uživatelů však může být možnost jejího bezplatného využívání.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.