Hlavní navigace

Profesionální tvorba grafů

Ilustrační obrázek: Profesionální tvorba grafů Snadná a rychlá tvorba profesionálních grafů je snem každého matematika. Pokud to myslíte s tvorbou grafů vážně a s možnostmi, které nabízí Excel, se nehodláte smířit, pak pro vás máme řešení.

Gnuplot vám pomůže

Gnuplot

Gnuplot je multiplatformní nástroj, který vám umožní snadno vytvořit profesionálně vypadající grafy (2D, 3D či vektorové pole). A to způsobem, který se vám nikdy v Excelu nepovede. Ať chceme či nikoli, Excel je kancelářská aplikace, nikoli nástroj pro matematiky, fyziky nebo pro kohokoli dalšího, kdo potřebuje pracovat s obecně definovanými funkcemi či velkými soubory dat.

Celý program se ovládá pomocí textových příkazů. To umožňuje snadné definování vlastních funkcí. Modelování grafů se složitějšími funkcemi či kreslení více grafů do jednoho je poměrně významné. Zde by možná byl dobrý příklad: Potřebujete vykreslit funkci sin(x)? Pro Exel či OpenOffice Calc to znamená vytvořit tabulku, do které zadáme požadovaný rozsah hodnot a následně druhý sloupec s některou funkcí. A pro Gnuplot je vše otázka jediného řádku:

plot sin(x)

Stejně snadno si můžete nadefinovat jednotlivé funkce a vygenerovat například jejich grafy a graf jejich podílu v jednom obrázku:

f(x)= cos (x+6) + 11*x –2 + x*x
g (x) = x*x*(cos(x)+log(x+2))
set multiplot
plot f(x)
plot g(x)
plot g(x)/f(x) 

Graf

Zkuste si podobný graf představit vykreslený Excelem…

S programem není problém nastavit rozsah os, a tak se poměrně dobře hodí i například pro analýzu růstů funkcí. Aplikace také dokáže načítat data z externích souborů, což zajišťuje přehlednost a čistotu kódu.

Aby si uživatel nemusel všechny příkazy pamatovat, je k dispozici nabídka, kterou si patřičnou funkci relativně snadno „naklikáte“. S ní však osobně nemám zcela dobrou zkušenost a pokud to jen trochu jde, je vhodné užít některý manuál či soubor vzorově řešených příkladů. To, co zvolím, se zpravidla zcela neshoduje s tím, co očekávám.

Plusy a mínusy

Program je šířen zdarma a pro většinu běžných činností je zcela dostatečný. Za jeho největší nevýhodu je možno považovat absenci nějakého komfortního ovládacího prostředí. Pro jeho ovládání je totiž potřeba naučit se základní syntaxi a sémantiku jazyka. To je zřejmě hlavní důvod, proč se program nestal jednoznačnou jedničkou v oboru, ani běžně používaným programem v širším okruhu uživatelů. Celou řadu jich totiž odradil opravdu minimalistický vzhled a pověst programu pro profesionály, kteří jsou znalí informatiky, což se vzhledem aplikace úzce souvisí.

Prostředí

Možná konkurence

Pokud bychom hledali vhodnou konkurenci, pak bychom mohli zmínit především Origin. Program, který stejně jako Gnuplot slouží na tvorbu grafů. Ten ale sází především na příjemnější ovládání, které je doplněno grafickými prvky. Jeho ovládání je o poznání příjemnější a zvládne ho opravdu každý. Snad jediným velkým nedostatkem Originu (aktuálně ve verzi Pro 8) je cena. Pro studenty přijatelných 50$ až po poměrně značných 1500$ pro komerční sféru. Kromě snazšího ovládání zde nalezneme oproti Gnuplotu krok vpřed nejen k matematikům a fyzikům, ale také k chemikům či k běžnějším uživatelům s obecnými daty a požadavky.

Dalším konkurentem by mohl být R, který je spíše programovacím jazykem pro matematiky a jeví se stále výkonnějším a silnějším nástrojem (a jako stále větší konkurence pro podobně orientovaný MATLAB). A jedná se opět o program zdarma.

Jak si Gnuplot stojí?

Pokud hledáte program, který umí vykreslit téměř libovolný graf, je rychlý a funguje stejně dobře na Linuxu jako na Windows a nevadí vám občas obtížnější definování některých funkcí, pak s Gnuplotem rozhodně nešlápnete vedle.

Celý seriál o tomto programu naleznete na sesterském serveru Root.cz (http://www.root.cz/seria­ly/gnuplot/).

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.