Hlavní navigace

PhotoSprite - základní editace fotografií

Ilustrační obrázek: PhotoSprite - základní editace fotografií Hledáte nástroj pro základní úpravy fotografií či jiných obrazových materiálů, za který nezaplatíte ani korunu? PhotoSprite umožňuje snadnou a efektivní editaci, vč. možnosti aplikace široké palety grafických filtrů.

Instalace a vzhled

photosprite-fotografie

Aplikace je distribuována prostřednictvím archívu ZIP, jehož velikost nedosahuje ani hodnoty jednoho megabytu. Instalaci započneme jeho rozbalením a iniciováním standardního instalačního souboru. Instalační proces proběhne bleskově, stačí pouze zvolit umístění programu a upravit tvorbu zástupců, resp. kategorie v nabídce Start. PhotoSprite bohužel není lokalizován do češtiny.

Vzhled programu působí decentním dojmem, jednotlivé ovládací prvky jsou intuitivně rozmístěny. V levé liště nalezneme nástroje pro ruční editaci daného obrázku nebo fotografie, v horní části a v hlavním menu se nacházejí příslušné ikony pro aplikování grafických filtrů a provádění dalších úprav. Obměna vzhledu prostřednictvím skinů ani jiným způsobem není možná.

Snadné jako Malování

Po otevření zvoleného obrazového materiálu můžeme ihned započít s jeho úpravami. V již zmíněné levé liště nalezneme základní editační funkce, které jsou obdobné, jež lze nalézt v Malování integrovaném ve Windows. Neminou nás tedy notoricky známe štětce, výplně barev, kapátko, tužky či nástroje pro přesné označování nebo tvorbu geometrických obrazců, nezbytností je pak textové pole. Některé z parametrů avizovaných nástrojů lze dále definovat, výsledek je možné zobrazit v některém z externích programů přímo prostřednictvím aplikace.

Úpravy a grafické filtry

photosprite-vlny

PhotoSprite disponuje základními nástroji pro úpravu obrázku jako celku. Ten je možné libovolně otáčet, upravovat jeho velikost, oříznout okraje nebo naopak vyříznout část která je pro nás relevantní atd. Kvalitně zpracované je i použití grafických filtrů, kterých je celá řada. Daný obrázek nebo fotografii lze rozmazat (pochopitelně i směrově), udělat z ní černobílou (nebo si libovolně pohrát s množstvím jednotlivých barev), mozaiku nebo rytinu.

Vedle toho je připravena řada speciálních efektů, obrazovému materiálu lze přiřknout lávovitý nádech nebo ho libovolně rozvlnit. V konečném součtu je k dispozici několik desítek výše popisovaných filtrů.

Zhodnocení

PhotoSprite je jednoduchý editační nástroj pro základní úpravy obrázků nebo fotografií. Vedle standardních editačních funkcí obsahuje i řadu kvalitně zpracovaných grafických filtrů. Výhodou je snadnost a rychlost práce již od počátku užívání programu, příjemným faktem je možnost jeho bezplatného využití.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.