Hlavní navigace

PDF Encrypt Tool - ochraňte své dokumenty

Ilustrační obrázek: PDF Encrypt Tool - ochraňte své dokumenty Posíláte prostřednictvím elektronické pošty dokumenty ve formátu PDF? Bojíte se zneužití dat, jež obsahují třetími osobami, nebo jen nechcete dovolit tisk dokumentu či kopírování jeho části prostřednictvím schránky? Řešením je dnes představovaný program, PDF Encrypt Tool.

Zavedení do systému

Aplikace je distribuovaná prostřednictvím samorozbalujícího se balíčku, jehož velikost činí necelé tři megabyty. Instalační proces proběhne standardním způsobem, po akceptaci licenčních podmínek stačí zvolit umístění programu a upravit tvorbu zástupců, resp. kategorie v nabídce Start. Česká lokalizace není dostupná, ovládání je však nanejvýš intuitivní, veškeré funkce jsou navíc přeloženy níže.

Zkušební doba, příprava soborů

pdfencrypttool-cesta

Hned na úvod je nutné upozornit, že konstantní užívání PDF Encrypt Tool není možné bez uhrazení licenčního poplatku, zvláště z důvodu nepříliš tradiční zkušební doby pro otestování programu. Namísto vymezeného časového úseku (zpravidla 30 dní), je užívání tohoto nástroje omezeno na 30 spuštění, časté spouštění a ukončování aplikace je tedy nutné zvážit.

Prvním krokem vedoucím k úspěšné ochraně dokumentu je pochopitelně výběr kýžených souborů. To provedeme prostřednictvím ikony označené Add Files a následným navolením příslušné cesty. Soubory ze seznamu odstraníme volbou Remove, „tlačítko“ Empty použijeme v případě, že chceme z fronty vymazat veškerá data. Nyní můžeme postoupit k samotnému nastavení jednotlivých kritérií.

Chráníme dokumenty

pdfencrypttool-parametry

Jestliže chceme otevření dokumentu podmínit heslem, vepíšeme jej do kolonky User Password, jež se nachází nad Owner Password, která pak slouží k nastavení hesla vlastníka, jež může být v budoucnu využito pro změnu povolení přístupu (viz. dále). Výše popsaný způsob je možný pouze v plné verzi programu, ve zkušební době se budeme muset spokojit s implicitním heslem : „test“.

Na výběr máme ze dvou složitostních typů šifrování, 40 bitové (možno číst v Acrobat Reader od verze 3) a 128 bitové (verze 5 a vyšší). Posledním krokem je pak definování parametrů přístupu. Veškeré níže popisované parametry jsou defaultně deaktivované, pro jejich aktivaci je nutné zaškrtnou příslušnou volbu.

Dokument můžeme zpřístupnit pro čtení (Allow Printing), upravování obsahu (Allow Modify The Contents) či jeho kopírování nebo vyjímání (Allow Copying or extracting contents). Povolit můžeme taktéž vyplňování nebo úpravu případných formulářů (Allow filling or changing form field), pro umožnění všech avizovaných funkcí použijeme Allow All Features. Posledním krokem je navolení cesty, kam budou modifikované soubory uloženy (pojmenovány modelem heslo_nazevsouboru, z pochopitelných důvodů nutno před distribucí přejmenovat).

Zhodnocení

PDF Encrypt Tool je jednoduchý, snadno ovladatelný nástroj pro ochranu PDF dokumentů heslem či nastavení přístupu k jednotlivým funkcím při jeho prohlížení. Celý proces od vybrání kýžených souborů až po jejich uložení v modifikované podobě probíhá prostřednictvím průvodce, což zaručuje intuitivní ovládání i pro začínající uživatele. Pro konstantní užívání aplikace je nutné zaplatit licenční poplatek.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.