Hlavní navigace

Nebezpečí, která číhají na internetu - díl I.

Ilustrační obrázek: Nebezpečí, která číhají na internetu - díl I. Nebezpečí je velmi široký pojem, který zasahuje do mnoha oborů lidské činnosti. Jedno má ale tento termín společné – jedná se o konkrétní záležitost, která nás nějakým způsobem ohrožuje. Podívejme se tedy na svět internetu a nebezpečí, která tento fenomén ukrývá.

Internet je nejen místem s ohromným potenciálem, plným nepřeberného množství informací a zábavy, ale nacházejí se tu i temná zákoutí, ve kterých číhají potenciální problémy. Jednu chvíli si vesele surfujete ve vlnách mezinárodní informační sítě a za chvíli už váš počítač padá, seká se, na monitoru vyskakují podivné „hlášky“ a nebo se jen tak nevěřícně podivujete nad výpisem z účtu a nestačíte zírat, kam se poděly vaše peníze. Možná vám proto přijde vhod tento právě začínající čtyřdílný seriál, který vám představí všechny nejznámější internetové hrozby, vysvětlí vám, jak pracují/fungují a zároveň vám doporučí, která opatření jsou pro boj s tím kterým konkrétním problémem užitečná a hlavně jak se nejlépe chránit.

Viry

Co jsou viry?

Antivirus

Virů existuje v zásadě několik druhů. Těmi nejznámějšími jsou nebuněčné organizmy, které fungují na hranici živé a neživé buněčné struktury. Viry v zásadě napadají konkrétní hostitelský organizmus, kde se množí a fungují na úkor hostitele. Stejně tak to funguje i u virů počítačových, které v konečném důsledku škodí zase jen lidem. Stejně jako viry organické i ty počítačové napadají hostitele (v tomto případě počítač), kde se zaměří na konkrétní záškodnickou činnost. Jeden virus poškozuje soubory, druhý rapidně zpomaluje počítač a třetí třeba formátuje pevné disky (jako například starý známý One-half). Doby virů, jak jsme je znali dřív, už pomalu odezněly a v současnosti se více než klasické viry šíří spíše různé červy, trojany a podobně. Narazit na starý klasický virus, jako je třeba již zmíněný One-half, Burglar nebo Pieck, je v dnešní době spíše náhoda.

Antivirus Jak se chránit?

Nejideálnější variantou ochrany před viry je prevence v podobě nenavštěvování neprověřených a rizikových stránek, kde by se mohly nacházet právě viry či jiný nebezpečný obsah. Cestou do pekel jsou v tomto případě stránky s nelegálním obsahem (warezem) a dále také pornostránky, deklarující volný vstup do databází. Jinak je ale samozřejmě naprosto nezbytné mít na svém počítači nainstalovanou ochranu v podobě aktualizovaného antivirového programu.

Sofwarová ochrana placená

Výběr placených antivirových programů je opravdu velice široký a nejspolehlivější jsou podle statistik antiviry NOD32 od společnosti Eset a dále Kaspersky Anti-Virus od společnosti Kaspersky labs. Pozadu nezůstává ani Norton Internet Security od společnosti Symantec, či Panda Antivirus a mnohé další.

Softwarová ochrana bezplatná (freeware)

Stejně jako existuje celá paleta placených antivirů, můžete na internetu najít i velkou spoustu freewarových ochran a nebo (co je častější) speciální verze antivirů pro domácí a nekomerční využití (zdarma). Za zmínku stojí například český antivir AVG Anti-Virus Free Edition, dále avast! 4 Home Edition a nebo třeba Ultimate Process Manager.

Spyware

Co je spyware?

Antispyware

Jde o vcelku nový fenomén, který svojí nebezpečností na celé čáře poráží pokulhávající viry, jež se pomalu přesouvají do ústraní z hlediska obecné nebezpečnosti. Spyware je malý program, který využívá internetu k odesílání dat z hostitelského počítače, kde si pěkně potichu a potajmu hromadí konkrétní kýžené informace a ty následně přeposílá svému „zadavateli“. Spywary zpravidla shromažďují informace o nejčastěji navštěvovaných stránkách kvůli lepšímu cílení reklamy, ale to není jediná jejich funkce.

Spywaru totiž existuje hned několik druhů. Nejznámějším druhem jsou tzv. „adaware“, které obtěžují uživatele internetu otravnou reklamou. Dále se můžete setkat například s velmi frekventovaným „hijackerem“, který přenastavuje domovskou stánku, jež následně nejde pozměnit. Pak můžete přijít do styku například s „dialerem“, o kterém si více povíme v kategorii se žlutými linkami, nebo můžete narazit na poměrně nepříjemný spyware, který se nazývá „Remote administration“. Ten umožňuje stvořiteli spywaru na dálku ovládat váš počítač (restartovat, vypnout nebo dokonce i otevřít CD/DVD mechaniku). Rozhodně nejnebezpečnějším druhem spywaru jsou ale typy, které odesílají hesla a další citlivé údaje.

Jak se chránit?

Antispyware

Stejně jako u virů je i u spywarů nejlepší ochranou prevence v podobě nenavštěvování rizikových stránek s nelegálním nebo „nature“ obsahem. Problém je ale v tom, že stejně jako virus ani spyware není vůbec jednoduché detekovat a jeho účinky dost často pocítíte až když už je lidově řečeno pozdě. Prevence je proto nejlepší radou, která platí dvojnásob u stahování, protože spywary jsou dost často distribuovány i s různými demoverzemi softwaru, kde jsou zpravidla „přibaleny“ evidenční spywary, které monitorují váš pohyb po internetu. V případě stahování warezu se ale můžete dočkat i horších překvapení… Nejlepší radou proti spywaru ale je odpojení počítače od sítě a od internetu. Vím, že se vám tato rada zdá jako šílenost, ale pokud máte jeden počítač vyloženě na citlivá data, tak je lepší ho úplně odpojit od internetu i sítě LAN, aby nemohl nikam odesílat data; a následně s ním pracovat pouze skrze optickou mechaniku, disketovou jednotku nebo externí pevný disk, či flash disk.

Sofwarová ochrana placená

Jelikož se spywarová scéna neustále rozrůstá, roste a sílí i trh s ochrannými nástroji proti tomuto relativně novému fenoménu. Nejznámějšími antispywarovými programy jsou Spy Sweeper, či Ad-Aware, který existuje i ve freewarové omezené verzi pro nekomerční využití.

Softwarová ochrana bezplatná (freeware)

Zajímavou freewarovou alternativou k placeným programům je jednak trochu odlehčená, ale zcela postačující verze Ad-Awaru pro nekomerční užití a za zmínku stojí i velmi kvalitní freewarový nástoj, který se nazývá Spyware Terminator. Další alternativu nabízí i česká firma AVG Technologies, z jejichž dílen pochází AVG Anti Spyware Free Edition. Vynikající aplikací je rovněž Spybot – Search & Destroy a mnohé další.

Jaké další hrozby na vás na internetu číhají? To si povíme v dalších dílech našeho seriálu.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.