Hlavní navigace

Kvalitní multimediální přehrávače videa a zvuku

Ilustrační obrázek: Kvalitní multimediální přehrávače videa a zvuku V dnešním článku se podíváme na zoubek několika známým multimediálním přehrávačům. Tyto programy zvládají přehrávání všech možných obrazových a zvukových formátů. My si je nyní postupně představíme.

Je velice mnoho lidí, kteří k poslechu hudby a přehrávání filmů používají převážně pouze svůj počítač. Dnešní přehrávače však překypují funkcemi a proto si s většinou uživatelských přání hravě poradí. Podívejme se tedy, co se nám na současném poli multimediálních přehrávačů nabízí.

JetAudio 7.0.3

multimedia-prehravace-JetAudio

Jedná se o univerzální a všestranný přehrávač, který si hravě poradí s většinou multimediálních souborů (zvukových i video). Mezi jeho předosti patří podpora přenosných zařízení COWON. Lze jej navíc bohatě skinovat. Z podporovaných formátů můžeme jmenovat MP3, OGG, AVI, WMA a další. Aplikace umožňuje konverzi audio CD či MP3 do WAV formátu, nabízí několik přednastavených úrovní 20 pásmového equalizéru s možností individuální úpravy dle aktuálních požadavků. S jeho pomocí můžeme také nahrávat zvukové stopy, ripovat hudební CD, poslouchat internetová rádia a dokonce i vypalovat.
Samozřejmostí je podpora databáze CDDB. Prvek JetCast umožňuje použití JetAudia pro vysílání vlastního internetového rádia. Velice užitečný je časovač/alarm (usínání, buzení, vypnutí počítače, nahrávání atd.)
Co se týká přehrávání videa, pak tento přehrávač si naprosto hravě poradí s disky DVD, nebo s VCD médii.

Windows Media Player 11

multimedia-prehravace-wmp

Windows Media Player 11 je jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších programů pro přehrávání hudby, filmu, poslechu internetových rádií a práci s multimédii. Tomuto faktu přispívá zejména jeho integrace do operačního systému Windows. Celá aplikace je zabalena do velice jednoduchého a přehledného uživatelského prostředí. Windows Media Player 11 je samozřejmě plně lokalizován do češtiny.
Mezi jeho hlavní vlastnosti patří možnost přidávat oblíbené klipy do záložek pro rychlé a snadné přehrání, vyhledávání internetových rádií, automatické stahování potřebných kodeků z internetu, sdílení knihovny multimédií, stahování nebo nákup hudby na internetu, kopírování disků, či podpora mobilních zařízení.
Přehrávač od Microsoftu je postavený na technologii DirectShow. Podporuje velký počet multimediálních filmových i hudebních formátů. Z nich lze jmenovat Real Audio, Real Video, MPEG 1, MPEG 2, MPEG 3 (MP3), WAV, AVI, MIDI, MOV, VOD, AU, audio CD, DVD, Quicktime a vlastní Windows Media formáty.

MV2 Player 07 RC 2

multimedia-prehravace-mv2

Jedná se o velice oblíbený a snadno skinovatelný přehrávač multimedií, který dokáže přehrát takřka všechny známé zvukové a video soubory (avi, mpeg, mod, vqf, mp3, wav). Lze jej také použít jako jednoduchý prohlížeč obrázků (jpeg, gif). Přehrávač podporuje titulky a DivX u video souborů. Pokud zatoužíte po poslechu hudby ve formátu MP3, pak MV2 Player samozřejmě načte a zobrazí playlisty.
Program disponuje řadou velice šikovných funkcí, mezi něž patří změna velikosti a barvy titulků, posun titulků v čase, autodetekce jazyka titulků, OSD menu, možnost přidání externí audio stopy k filmu, vypnutí počítače po dohrání filmu, posunu titulků, apod.

BSPlayer

multimedia-prehravace-bsplayer

BSPlayer je poměrně nenáročný program. Při přehrávání filmů nezatěžuje operační paměť počítače tak výrazně jako jeho konkurenti. Hned v úvodu je však potřeba uvést, že jeho poslední verze obsahuje reklamní SPYWARE – WhenU.SaveNow.
Pokud odhlédneme od této nepříjemnosti, pak dostáváme velice výkonný přehrávač, který podporuje několik desítek jazyků včetně češtiny. BSPlayer tedy nabízí příjemné a velice intuitivní uživatelské prostředí. V něm se neztratí ani úplní počítačoví začátečníci.
Mezi jeho hlavní vlastnosti patří různě velké a libovolně umístitelné okno přehrávání, podpora titulků, jejich volné umístění, změna barvy a velikosti. Aplikace je taktéž velice snadno skinovatelná. Další funkcí je podpora přehrávání internetových rádií a TV.
BSPlayer umožňuje přehrávání 3D zvuku a Dolby Surround. Navíc podporuje nejnovější verze DivX formátu. Mezi podporované video formáty patří DIVX, AVI, MPEG-1, MPEG-2, XVID, 3IVX, OGM, MATROSKA , ASF, WMV, DV, M1V, M2V, MOV, MP4, MPV, QT, RM, SWF, VOB. Ze zvukových formátů můžeme přehrávat WAV, MPA, MP1, MP2, MP3, OGG, AAC, AC3, AIF, RAM, WMA a další.

Závěr

Multimediálních přehrávačů je opravdu veliké množství. Kdo si však nainstaluje některý z dnes představených, ten chybu rozhodně neudělá. Všechny jsou totiž velice kvalitní a uživatelsky přívětivé.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.