Hlavní navigace

Satelit v PC: karta Skystar 2 - 1.díl

Ilustrační obrázek: Satelit v PC: karta Skystar 2 - 1.díl Proměňte vaše PC v multimediální počítač. Využijte možnosti, které vám nabízí karta SkyStar 2. Díky ní uvidíte několik tisíc televizních, rádiových a datových kanálů.

Karta SkyStar umožňuje příjem i českých a slovenských stanic. Dovede i nahrávání (uložení) pořadů na harddisk ve formátu kompatibilním s DVD.

Úvod

I když digitalizace televizního vysílání v Česku pokračuje, zatím možnost příjmu DVB-T vysílání mají pouze obyvatelé některých regionů a ti, co žijí v blízkosti velkých měst. Termín definitivního vypnutí analogového vysílání je všeobecně znám, ale i pak nebude zaručeno 100% pokrytí digitálním signálem DVB-T. V takovém případě se s úspěchem dá využít příjem satelitního digitálního vysílání DVB-S (Digital Video Broadcasting Satelite). Buď pomocí stolního přijímače nebo využitím PCI resp. USB karty.

Autor článku je majitelem PCI karty SkyStar 2, nejprve revize 2.3 a teď 2.6, již 4 roky. I když existuje množství webů, které probírají tématiku příjmu satelitního vysílání pomocí SkyStar2, začínající uživatel jen těžko shání potřebné informace k instalaci a provozování této karty. Potvrzují to mé vlastní zkušenosti.

Seriál článků by měl pomoct začínajícímu uživateli v instalaci PCI karty a montáži příslušenství s upozorněním na úskalí, které mohou vzniknout při montáži.

Pořízení celého kompletu: karta PCI Skystar 2, parabola (alespoň 85-ka), motor, konvertor, koaxiální kabel přijde zhruba na 5 tisíc Kč.

Předem upozorňuji, že cílem seriálu je ukázat všechny možnosti legálního příjmu satelitního digitálního vysílání pomocí karty v PC. Autor nebude reagovat na žádné otázky týkající se nelegálního (pirátského) příjmu.

Karta SkyStar2 firmy TechniSat

Tato karta je přijímačem digitálního satelitního vysílání. Plně naplňuje heslo „za málo peněz hodně muziky“. Karta podporuje DiSEqC 1.2 USALS, čímž je možno použít natáčecí zařízení na více družic, i funkci elektronický programový průvodce (EPG), která zobrazí programový přehled na sedm dní dopředu, nebo TimeShift, což umožňuje pozastavit nebo přetáčet zpět vysílaný přímý přenos nebo jiný pořad.

Výstupní formát MPEG2 po drobných úpravách (počet GOP) je kompatibilní s DVD formátem. Autorův DVD přehrávač LG DVX9900 zvládá také záznam satelitního vysílání vypálený na DVD bez jakýchkoliv úprav.

Karta je prodávaná ve dvou srovnatelných verzích. PCI (interní) pro přímou instalaci do PC, případně USB (externí) pro uživatele s nedostatkem volných slotů nebo pro připojení k notebooku. Autor si k „té svoji“ pořídil rádiové dálkové ovládání ATI Remote Wonder včetně USB čidla. To pak funguje i přes zeď. V současné době je nabízen s kartou infračervený dálkový ovladač s připojením přes sériový COM port.


Technické specifikace:
ss2
TV norma: PAL
Frekvenční rozsah: 950 – 2150 MHz
MPEG-2 kódování
Podpora HDTV (pouze MPEG2)
Podpora EOL služby (jednosměrný internet přes satelit)
Teletext
EPG
TimeShift Možnost záznamu na pevný disk
DiSEqC 1.2, USALS

Rozhraní: PCI 2.2
Vstupy: Anténní vstup – F konektor
Spotřeba: 17 W

Systémové požadavky:
usb
Pentium III procesor 700 MHz nebo rychlejší
256 MB RAM
Volné místo na pevném disku: 30 MB
Windows 98 SE, Me, 2000, XP



Příjem českých a slovenských programů

Někteří prodejci uvádějí u popisu této karty následující poznámku: S tímto produktem nelze sledovat kódované programy šířené prostřednictvím satelitu. Z českých programů je volně šířen pouze program ČT24.

zaslepka

Není to ale pravda! Lze sledovat legálně všechny kódované programy pomocí originální dekódovací karty CSlink, GITAL i UPC s použitím programátoru (karet) Phoenix/Smouse, který se připojuje přes sériový nebo USB port, případně jako záslepka, ale kartu je nutné aktivovat nejdříve a poté jednou za čas ve stolním satelitním přijímači který obsahuje dekodér CRYPTOWORKS nebo modul. To kvůli zapsání EMM kódů. EMM, jsou laicky řečeno, instrukce prodlužující funkčnost karty.

Karta jako taková má v sobě uloženou informaci, že může dekódovat určitý kanál v období např. 1.8. – 31.12. Pokud karta nemá možnost do sebe zapsat EMM prodlužující toto období, jednoduše přestane po konci tohoto období dekódovat.

Háček je v tom, že pod Windows pluginy neumí do karty EMM zapsat, a tudíž je nutné tak udělat ručně dle návodu, nebo jednou za čas vložit kartu do stolního přijímače, kde se zápis provede automaticky. Nejlepší je udělat to dřív než termín vyprší, neboť tím se vyhnete tmě.

Pro pohodlné sledování satelitní orbity doporučuje autor kromě karty, paraboly a konvertoru (šumové číslo není až tak důležité, zesilovačem je hlavně parabola) zakoupit natáčecí zařízení. Sám používá motor DigiPower SG-2100 DiSEqC již 4 roky, bez jakékoliv závady.

Tohle vše je jenom hardware, podstatnější pro správnou funkci, a vaši spokojenost, je software. Tím se budeme zabývat v dalším pokračování. Pokud vás výčet možností této karty zaujal, můžete se (předběžně) podívat na ceny jednotlivých prodejců.

Příště se budeme zabývat správnou montáži jednotlivých komponentů přijímacího řetězce.





Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.