Hlavní navigace

Jak VHS kazety přeměnit na DVD - 2.díl

Ilustrační obrázek: Jak VHS kazety přeměnit na DVD - 2.díl Máte doma kameru DV? Pak neotálejte a využijte A/D převodník kamery k záchraně rodinných videí a jejich uložení na modernější DVD. Samozřejmě jen pokud má kamera odblokovány AV vstupy.

Jak již bylo uvedeno v úvodním článku, analogový záznam na VHS kazetě léty skladování přichází o původní „kvalitu“. Proto je vhodné včas nahrávky digitalizovat a uložit na DVD.

K tomu se jako ideální nástroj hodí DV kamera. Některé DV kamery byly prodávány s tzv. KIT-em (karta FireWire + editační a střihový software Videoworks, Pinnacle Studio nebo ULEAD Studio. Tuto kartu lze případně i dokoupit. Ceny začínají na 240 Kč.

Rozhraní FireWire, taky IEEE1394 nebo I-Link je určeno k přenosu vysokého datového toku rychlostí až 400 Mbit za sekundu.

Všechny současné konfigurace PC (i staré 2–3 roky) zvládají zachytávání, editaci, střih i export zpracovaného videa. Samozřejmě s odpovídajícím časem zpracování při převodu do MPEG2 podle „síly PC“. Nutno upozornit na velký objem dat, který bude ukládán na harddisk při zachytávání vašich VHS nahrávek. Jedna hodina nahrávky DV představuje 13 GB.

Propojení zařízení

Videorekordér propojíte s kamerou pomocí kabelu SCART → cinch nebo cinch → cinch. Různí výrobci kamer můžou používat různé typy konektorů pro AV výstup. (U autora malý 3,5 mm jack). Ten je současně i AV vstupem. Stačí v MENU kamery zapnout volbu AV → DV OUT.

Vždy jsou však kabely zakončeny konektory cinch, kvůli konektivitě s ostatními zařízeními (TV, videorekordér). Stačí použít spojky cinch-cinch a spojit kabel od videorekordéru s kabelem od kamery.

V případě, že nahráváte z S-VHS videorekordéru, pak je výhodnější propojení s kamerou S-video → S-video. Nezapomeňte na propojení AV vstupu s audio výstupy videorekordéru (bez žlutého konektoru cinch, ten nezapojujte). Kabel S-video přenáší pouze video.

Kazetu miniDV z kamery vždy vyjměte!

Firewire kabel

Kameru s PC propojíte kabelem FireWire 4–6. Označení vyplývá z počtu pinů na jednotlivých koncích kabelu. Pracovní postup

Celý proces digitalizace VHS nahrávek rozdělíme do několika etap:

  • Zachytávání (grabování, Capturing) původní nahrávky, její digitalizace v reálném čase pomocí A/D převodníku kamery a uložení na harddisk
  • Editace, střih a případné další úpravy
  • Komprese do formátu MPEG2 a uložení (vypálení) na DVD

Zachytávání (grabování, Capture)

Pro zachytávání můžete použít i editační program, který byl součástí KIT-u. Je to však „odlehčená“ verze určená začátečníkům, která umožňuje jen základní funkce jako je uložení videa na harddisk, jednoduchý střih, případné otitulkování vašeho videa, přidání nové zvukové stopy a převod do jiného formátu.

Existuje také řada dalších programů od jednoduchých určených jen pro zachytávání WinDV a Scenalizer Live až po poloprofesionální, či profesionální střižny např. Sony Vegas, Adobe Premiere, Pinnacle Studio a mnoho dalších.

Nyní je nutné vysvětlit způsob ukládání videa na harddisk. Z DV kamery dostaneme jeden multiplexovaný stream (video+zvuk), ten můžeme uložit dvěma způsoby:

rovnou do AVI souboru jako DV avi typ 1 nebo rozložit na video a zvuk a uložit do AVI jako 2 streamy, pak je to DV avi typ 2

(Poznámka: AVI je pouze kontejner (obal) pro různě zpracované typy videa a audia.)

Většina editorů a střižen (až na výjimky) pracuje s typem 2, proto je lepší jej používat. Pokud některý program neumí načíst typ 1, tak většinou zobrazí pouze video bez zvuku. V případě chyby se ale nic neděje. Jednoduchý prográmek DVFile Converter vám v krátké době převede soubor z jednoho do druhého typu DV avi.

Dalším „zádrhelem“ může být velikost ukládaného videa. Závisí to od specifikace naformátování harddisku. I když změnou z FAT na FAT32 vzrostla maximální velikost souborů z 2GB na 4GB, specifikace AVI zůstala na maximálních 2GB. Až zavedení specifikace OpenDML a systému NTFS umožňuje ukládání libovolně velkých souborů na harddisk. To je vysvětlení případného „samovolného“ dělení vaší nahrávky. Samostatnou kapitolou je pak praktičnost příliš velkých souborů pro další úpravy.

Pro zachytávání si autor oblíbil jednoduchý Freeware prográmek – utilitu českého autora pod názvem WinDV. Prakticky nemusíte nic nastavovat. (Poznámka: Při ukládání originální DV nahrávky z kamery umí WinDV uložit soubory na harddisk podle střihu kameramana a s uvedením data a času pořízení nahrávky v názvu souboru. Vynikající věc pro další práci!)

Všechny komponenty jsou propojeny a můžete začít zachytávat. Kameru napájejte přes síťový adaptér a zapněte do režimu PLAY(VCR). Spusťte WinDV.

Propojení

Stlačením tlačítka Capturing from DV device nastavíme program do režimu zachytávání. Tlačítko Recording – slouží k exportu videa zpět do kamery. Tlačítkem Capt. file vyberete adresář, do kterého se bude zachytávané video ukládat. Tlačítko Microsoft DV Camera and VCR slouží ke kontrole správného připojení kamery k počítači.

config

Tlačítko Config – otevře okno pro nastavení parametrů zachytávání.Vybereme volbu type-2 AVI (vids+auds). Hodnota Max AVI size vyjadřuje počet framů (snímků), po kterých bude provedený automatický střih. Nahrávání pokračuje automaticky, bez přerušení, do nového souboru. Defaultní hodnota 22500 je přibližně 15 minut. Tuto hodnotu můžete libovolně měnit. Např. 55000 = 30 minutový soubor. Nastavení potvrdíme tlačítkem OK. Nezapomeneme zaškrtnout okýnko vedle Config.

Tím je veškeré nastavování programu hotovo. Teď stačí spustit videorekordér VHS (S-VHS) a stlačením tlačítka Capture spustíte zachytávání vaší nahrávky do počítače. V okně programu vidíte náhled právě grabované scény.

Náhled mažoretky

Souběžně můžete sledovat další údaje: – Počet chyb při zachytávání, zobrazeno ve spodní liště (xy frames dropped).
 – Pod tlačítkem Config údaj o délce nahrávání.
 – údaj o datu a čase pořízení původní nahrávky – ten je relevantní pouze při kopírování záznamů pořízených samotnou kamerou DV. Zobrazen pod tlačítkem Cancel.

Pokud jste udělali všechno správně podle tohoto návodu, máte na harddisku počítače několik souborů digitalizovaných VHS nahrávek.

Možnosti dalších úprav uložených souborů AVI si rozebereme v dalším pokračování tohoto článku.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.