Hlavní navigace

Google Chrome: Tak trochu jiný internetový prohlížeč?

Ilustrační obrázek: Google Chrome: Tak trochu jiný internetový prohlížeč? Na scénu internetových prohlížečů přichází Chrome, novinka od společnosti Google. Má být inovativní a revoluční. Uživatelům slibuje mnoho novinek. Mají se jej ostatní prohlížeče začít bát, nebo se z něj stane pouze průměrný nástroj?

Hned na úvod je nutno podotknout, že Google Chrome byl vydán v úterý večer a stále se nachází ve stádiu beta verze, jako je tomu ostatně u Googlu při vydávání novinek známým zvykem (vzpomeňme, jak dlouho je již v beta verzi služba Gmail). Z této skutečnosti však lze usuzovat, že vývojáři na Google Chrome ještě určitě zapracují a některé jeho nedostatky doladí ke spokojenosti uživatelů.

Instalujeme

Celý instalační proces je poměrně rychlý a v jeho průběhu po nás nebudou požadovány žádné zbytečné volby či nastavení. Po dokončení instalace prohlížeče na pevný disk je nám nabídnuta možnost importovat nastavení a záložky z Internet Exploreru, nebo Firefoxu. Prohlížeč Opera zatím bohužel podporován není a nezbývá tak čekat, zda bude přidán později. Po zdárném importu dat zbývá k dokončení instalace pouze vybrat vytvoření zástupce na ploše či v panelu snadného spuštění.

Pár faktů

Google Chrome: New Tab multiple

Společnost Google se žádným způsobem netají tím, že pro svůj internetový prohlížeč využila některé prvky z oblíbených open-source browserů. Z tohoto důvodu je Chrome taktéž dostupný zdarma jako open-source projekt. Díky tomu by pro něj měly časem snadněji vznikat nejrůznější rozšíření či doplňky.

Vzhledem k výše zmíněným skutečnostem není žádným divem, že Google Chrome využívá vykreslovací jádro WebKit. To je užito také v prohlížeči Apple Safari. Ačkoliv Safari splňuje ACID 2 test, v případě Google Chrome již není situace tak růžová. Podle dostupných informací splňuje webový prohlížeč zmiňovaný ACID 2 test pouze na 63%. Doufejme tedy, že se ve finální verzi nástroj od Google trochu polepší.

V jednoduchosti je krása

Google Chrome

Google se vydal cestou jednoduchosti. Okno prohlížeče je pojednáno tak, aby uživatel ihned našel přesně tu funkci, kterou hledá a aby mu současně nestálo nic v cestě. V prohlížeči tak spatřujeme pouze panely webových stránek, tlačítka „zpět“ a „vpřed“ či „reload“ internetové stránky. V okně se dále nachází multifunkční adresní řádek, vedle kterého jsou umístěna dvě tlačítka určená pro ovládání panelů a obecného nastavení prohlížeče. Dostupná je také lišta záložek. Těšit se můžeme rovněž na políčko určené k vyhledání textu v historii navštívených stránek.

Více toho však v okně Google Chrome nehledejte. Dokonce i stavový řádek je implicitně schován a zobrazuje se pouze tehdy, pokud je opravdu nutný (např. při přejetí myší nad odkazem, apod.). Také informace o aktuálním stahování souborů z internetu nalezly své místo až ve spodní části prohlížeče.

Něco pro uživatele

Google Chrome - Adress Bar

Google Chrome nabízí na úvodní stránce přehled nejčastěji navštěvovaných webů, přičemž můžete na tyto stránky jedním kliknutím myši ihned přejít. Bohužel ale není možné si zvolit, které internetové adresy zde chcete mít zobrazeny. Google Chrome je sem vkládá automaticky sám dle četnosti vašich návštěv. To je trochu škoda. Uživatele naopak jistě potěší propracovaný adresní řádek, jehož „našeptávač“ umí pracovat jak s URL adresami, tak s titulky stránek a historií. Jejich obsah nám pak nabízí. Co se týká přidávání oblíbených stránek mezi záložky, pak stačí stisknout ikonku s „hvězdičkou“ a prohlížeč následně požadovanou stránku uloží.

Google Chrome myslí také na anonymitu uživatelů. Pokud v ovládacím menu stránky zvolíme „Nové anonymní okno,“ pak po našem odchodu prohlížeč sám vymaže veškerou historii, cache paměť a vytvořené cookie.

Nastavení pro každého

Možnosti nastavení jsou na poměrně slušné úrovni. Uživateli jsou opět předkládány v jednoduchém a přehledném rozhraní. Nastavit si můžete například stránky zobrazované po startu internetového prohlížeče, výchozí vyhledávač, správce hesel, cílové umístění pro stahované soubory, apod. Zajímavé je menu nazvané vtipně „Pod pokličkou“. V něm se totiž skrývají nastavení ochrany proti phishingu či malware, nastavení proxy a některé další bezpečnostní volby.

Co však ani trochu nelze pochválit? V první řadě se jedná o absenci RSS čtečky. V dnešní době ji má prakticky každý vyspělý internetový prohlížeč, proto je podivné, že ji Google do svého produktu nezahrnul. Snad přijde náprava s finální verzí prohlížeče.

Šance na úspěch?

Google Chrome nyní teprve pomalu začíná přicházet mezi uživatele a proto je velice předčasné odhadovat, jaký podíl si na poli internetových prohlížečů dokáže vydobýt. Každopádně se jedná o produkt, který má před sebou jistou budoucnost, neboť Googlu patří na světovém internetu silné postavení. V konkurenci zaběhnutých webových browserů to však Google Chrome nebude mít vůbec lehké.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.