Hlavní navigace

GetDataBack (NTFS) - smazali jste soubor a chcete jej zpět?

Ilustrační obrázek: GetDataBack (NTFS) - smazali jste soubor a chcete jej zpět? Smazali jste nedopatřením důležitá data nebo o ně přišli zaviněním jiné osoby? Nechcete svěřit citlivá data společnosti zabývající se záchranou dat nebo platit vysoké poplatky? GetDataBack nabízí pomoc.

Instalace a vzhled

zobrazeni

Aplikace je distribuována prostřednictvím samorozbalující ho se balíčku, jehož velikost činí přibližně dva a půl megabytu. Instalace samotná je rychlá a jednoduchá, ohlídat je třeba jedinou věc. Program nesmí být instalován na stejný disk, ze kterého se pokusíme získat ztracená data. Disk z daty tedy můžeme připojit standardní způsobem jako SLAVE nebo přes patřičný adapter pohodlněji přes USB. Další možností může být implementace programu do některého ze sofistikovaných bootovacích CD. Následující průběh instalace je standardní, je třeba pouze zvolit umístění a tvorbu zástupců. Česká lokalizace není dostupná.

GetDataBack je spuštěn v menším okně, vzhled programu je vhodně zvolený a působí příjemným dojmem. Většina plochy je vyhrazena pro zobrazení záchranného procesu, aplikace je ovládána prostřednictvím průvodce. V horní části jsou vyobrazeny často používané funkce prostřednictvím a nastavení.

Obnovujeme ztracená data

hledani

Hned v úvodu je nutné zdůraznit, že program je určen pro systém souborů NTFS. Jestliže chceme pracovat s FAT, máme možnost zakoupit jeho levnější verzi. Program obsahuje řadu nastavení, s pomocí přidruženého průvodce jej však snadno zvládne i začínající uživatel. Samotný proces záchrany je rozdělen do tří kroků.

Před započetím celého procesu lze zvolit, z jakého důvodu potřebujeme získat ztracená data, resp. co tuto ztrátu zapříčinilo (např. formát pevného disku, neuvážená operace v fdisku, reinstalace operačního systému nebo manuální výmaz) pro rychlejší analýzu. Pokud si nejsme jisti, nemusíme se bát zvolit možnost první z nabízených možností (použít defaultní nastavení) a nechat program zjistit příčinu automaticky.

obnoveni

V prvním kroku je třeba určit disk, ze kterého máme v úmyslu data zachraňovat. Pokud je rozdělen na několik částí (partitions), je možné výběr konkretizovat a uspořit tak čas. Druhý krok je vyhrazen pro podrobnou analýzu, která si vyžádá určitou dobu, v závislosti na rychlosti zařízení. Při testu byl připojen pevný disk Western Digital 80 GB 7200 RPM přes USB 2.0, kompletní analýza si vyžádala přibližně hodinu a deset minut.

Ve třetím kroku stačí provést výběr souborů, které si přejeme obnovit ze stromové struktury a uložit je na jiný disk, než se kterého byly obnoveny. Ztracené soubory jsou snadno rozpoznatelné, jejich název je přeškrtnut. V trial verzi je lze ztracené soubory pouze vidět, nikoliv obnovit. Plné funkčnosti se nám dostane až po zakoupení programu.

Zhodnocení

Program GetDataBack je velice úspěšný při analyzování ztracených souborů a jejich následném obnovení. Práce s ním je jednoduchá, analýza trvá standardní dobu. Nevýhodou je možnost práce pouze s NTFS nebo FAT, pokud bychom chtěli pracovat s oběma systémy souborů byli bychom nuceni zakoupit aplikaci dvakrát. Celkový dojem nepatrně kazí vyšší cena, která je však u programů této kategorie obvyklou. GetDataBack lze pořídit za 79, resp. 69 amerických dolarů.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.