Hlavní navigace

Freebie Notes - přilepte si úkoly na plochu

Ilustrační obrázek: Freebie Notes - přilepte si úkoly na plochu Stává se vám, že čas od času pozapomenete na některý z úkolů i když jej máte v diáři? Potřebujete rychle uložit poznámku k aktuálnímu projektu? S pomocí Freebie Notes snadným způsobem přilepíte štítky obsahující daný úkol přímo na pracovní plochu.

Instalace a vzhled

freebienotes-poznamka

Program je distribuován prostřednictvím archívu ZIP, jehož velikost činí přibližně 1,5 megabytu. Po jeho extrahování dostaneme klasický instalační soubor. Samotná instalace proběhne během několika málo vteřin. Po odsouhlasení licenčních podmínek stačí zvolit umístění programu a upravit tvorbu zástupců, resp. kategorie v nabídce Start. Velkou výhodou je korektně provedená lokalizace do češtiny, kterou je možné zvolit již při startu aplikace.

Po prvním spuštění aplikace je do pravé dolní části obrazovky (hned nad system tray) umístěna podélná lišta, prostřednictvím které dochází ke kompletnímu ovládání aplikace. Defaultně je použit poměrně výrazný design stylizovaný do zelené barvy, není však problém jej kdykoliv změnit aplikací některého ze skinů (nejsou přímo integrovány v aplikaci).

Vytváříme poznámky, nastavujeme upozornění

freebienotes-vkladani

Samotné vytvoření poznámky je otázkou kliknutí na jedinou ikonu. Po provedení tohoto úkonu je otevřeno speciální okno, ve kterém máme vedle vepsání samotného obsahu možnost nastavit celou řadu parametrů. Text sdělení lze kompletně editovat, nechybí ani volba barevného schématu, každé z nich má definované barevné rozložení jednotlivých částí poznámky.

Nezbytnou součástí aplikace je nastavení upozornění. To lze určit pro konkrétní časový úsek, zvolené periody (např. každý týden) či při každém spuštění. Ve vyšších placených verzích Dynamic a Power je dále možné ke každému sepnutí alarmu přidružit otevření některého z programů či dané URL.

Stáhnout program Freebie Notes Rozšířené možnosti, nastavení

freebienotes-nastaveni

V ovládací liště nalezneme taktéž editor poznámek, s pomocí kterého máme možnost libovolnou z poznámek upravit, popř. uložit na pevný disk nebo vytisknout (tisk možný opět pouze v některé z placených verzí). V nastavení aplikace lze nastavovat průhlednost jednotlivých poznámek tak, aby nerušily při běžné práci. Ke všem významným funkcím lze jednoduchým způsobem přiřadit klávesovou zkratku, nebo zvuk, jenž bude přehrát při jejím výkonu.

V dalších kategoriích lze definovat doplňkové parametry, jako je možnost spouštět aplikaci s každým startem operačního systému, upravit výchozí vzezření šablony pro tvorbu poznámek, nastavit varování před trvalým výmazem úkolů či zvolit typ případného vypnutí počítače.

Zhodnocení

Freebie Notes je velmi dobře propracovaný program pro vkládání důležitých poznámek/úkolů přímo na pracovní plochu. Obsahuje pokročile definovatelné upozorňování a celou řadu nastavení. Práce s ním je již od počátku intuitivní a rychlá, během testu nebyly zjištěny žádné závažnější nedostatky, aplikace vykazovala stabilní chování. Základní verzi lze využívat zdarma, pro aktivaci některých doplňkových funkcí je nutné zaplatit licenční poplatek.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.