Hlavní navigace

Firefox vs. Opera - kdo s koho

Ilustrační obrázek: Firefox vs. Opera - kdo s koho Již vás omrzel Internet Explorer a hledáte za něj vhodnou náhradu? Firefox i Opera jsou mu více než důstojnou konkurencí a v mnoha ohledech jej strčí do kapsy. Dnešní srovnání prozradí, který z nich je ten pravý.

Trocha historických souvislostí

V počátcích internetu měli uživatelé prakticky na výběr pouze ze dvou prohlížečů. Jednalo se o Internet Explorer a Netscape Navigator. Zpočátku Microsoft zaspal boom internetu, a tak Netscape Navigator používalo zhruba 95 procent surfařů. Svůj handicap však vývojáři z Redmondu rychle dohnali tím, že Internet Explorer implementovali do operačního systému Windows. V tom okamžiku se karty naprosto otočily a 95 procentní podíl na poli internetových prohlížečů držel v rukou Microsoft. Mnozí si jistě vzpomenou, jaký ohlas tento krok vyvolal. Následovala jedna pokuta od antimonopolního úřadu za druhou a Bill Gates se nestačil divit. Dnes je situace trochu jiná. Jakoby Microsoft opět usnul na vavřínech. Netscape Navigator sice již svůj podíl na trhu zpátky nezískal, avšak objevila se Internet Exploreru jiná konkurence, Mozilla Firefox a Opera. Uživatelé těmto prohlížečům pomalu začali přicházet na chuť. Již je nebavilo surfovat prostřednictvím nemoderního Internet Exploreru 6 v mnoha otevřených oknech. Chtěli více pohodlí. Alternativní prohlížeče jim jej poskytly. Asi největší revolucí bylo surfování v panelech. Microsoft vědom si toho, že jeho „šestka“ je v ohrožení, začal pracovat na sedmé verzi svého programu. Od ohlášení záměru vybudovat nový browser po uvolnění finální verze však uběhlo dlouhých 18 měsíců. A to již řada uživatelů stačila přejít ke konkurenci. Odklonili se definitivně od Gatesova produktu, ačkoliv IE vše ve své sedmé verzi již dohnal. Microsoft navíc opatřil IE 7 ochranou proti pirátům, proto si jej nebylo možné do nelegální kopie Windows nainstalovat. To jeho podílu na trhu také příliš nepomohlo. V současné době má Mozila Firefox zhruba 34 % a Opera 2 % podíl na poli webových prohlížečů. Microsoft se proto odhodlal zpřístupnit jeho Internet Explorer 7 i pro uživatele nelegálních kopií Windows. Sice tento krok odůvodnil ochranou uživatelů před bezpečnostními riziky, avšak jeho strach z konkurence je v tomto případě silně patrný.

Opera

Co alternativní prohlížeče nabízejí

Firefox

Každý z námi zmiňovaných produktů šel za svým úspěchem trochu jinou cestou. Zatímco Firefox je prohlížečem, jenž obsahuje základní funkce a dále je silně uživatelsky přizpůsobivý pomocí rozšiřujících plug-inů, Opera obsahuje všechny prvky v základní instalaci a nabízí tedy vše, po čem by mohl uživatel zatoužit. Kupříkladu Mozilla nabízí k prohlížeči samostatného e-mailového klienta Thunderbird, Opera má e-mail již implementovaný v sobě. Hlavní devizou obou prohlížečů je jejich rychlost a v porovnání s Internet Explorerem vyšší bezpečnost při surfování.

Verze programů, aneb z čeho lze vybírat

Vedle tradičních instalací, umístěných na pevném disku počítače, nabízejí oba prohlížeče také svou přenosnou variantu. Tu si můžete vzít všude s sebou uloženou na USB klíčence. Hodí se zejména v případě, že na internet přistupujete z počítače u kterého nemáte právo instalovat programy, nebo pokud chcete mít své záložky neustále při sobě. Velikou výhodou je skutečnost, že prohlížeč po sobě v počítači nezanechává žádné záznamy. Nemusíte se tedy bát ztráty či vyzrazení citlivých údajů. Portable verze Firefoxu je vyvíjena přímo jeho tvůrci, přenosná Opera je dílem nadšených uživatelů. Pro většinu z nás je však stále vhodnější využívání verze nainstalované na pevném disku uvnitř jejich počítače. Instalační balíček Firefoxu má velikost 5,5 MB, Opera (International) pak 6,4 MB. Po instalaci zabere Firefox na pevném disku 20 MB volného prostoru. Opera je trochu skromnější a spokojí se s cca 15 MB. Jak je vidět, žádný veliký průvan na disku od prohlížečů nečekejte.

Skiny

Pro mnoho uživatelů je důležitá individualita, a proto touží po odlišení od ostatních. Oba prohlížeče těmto surfařům vychází vstříc a nabízí úpravu vzhledu pomocí skinů. Stačí si jen stáhnout ten „pravý“ a rázem máte prohlížeč dle vlastních představ. Ve Firefoxu se skiny nacházejí ve správcích doplňků, u Opery přímo v Přizpůsobení vzhledu.

Mozilla skin

Prostředí prohlížečů

Opera přístup

Oba prohlížeče jsou si v mnohém velmi podobné. V několika věcech se však liší. U Opery vidíme první otevřený panel již od počátku, ve Firefoxu se panely zobrazí až od dvou otevřených stránek. Na malých monitorech máme tedy při použití Firefoxu s jedním otevřeným panelem více prostoru pro obsah. Množství prvků obsažených na obrazovce jde navíc u obou rivalů pohodlně měnit podle aktuálních potřeb, takže si lze přesně vybrat, co během surfování chceme kromě zobrazené stránky ještě vidět. Obě aplikace navíc podporují režim zobrazení obsahu přes celou obrazovku. Opera však Firefox překonává v náhledech stránek ukrývajících se v panelech. Stačí najet myší nad panel a ihned, aniž bychom jej museli otevřít, zjistíme jaká stránka se v něm ukrývá. Tato vlastnost Firefoxu citelně chybí. Opera nabízí ještě jednu perličku. Jedná se o Rychlou volbu, jenž po otevření nového panelu zpřístupní naše nečastěji používané stránky. Ty je však nutné předem ručně určit. Nicméně funkce je to velice zajímavá.

Co s nekorektně zobrazenou stránkou?

U alternativních prohlížečů se občas může stát, že stránky se špatně zapsaným zdrojovým kódem nejsou správně interpretovány (v tomto ohledu je Internet Explorer daleko flexibilnější). I na takovéto situace jsou však naši dnešní soupeři připraveni. Stačí si pouze vybrat zobrazovací prostředí jiného browseru a stránka je pak načtena korektně. V praxi to vypadá následovně: ve Firefoxu je načtena stránka, jenž není zobrazena zcela správně. Pak stačí pouze kliknout na jediné tlačítko a do okna je načtena stránka tak, jako by jí otevíral samotný Internet Explorer. Jak jednoduché, že? Zmiňovaný Firefox dokáže stránky otevírat pomocí Internet Exploreru, slouží k tomu doplněk IE Tab, Opera umí zobrazit stránku navíc ještě s pomocí Firefoxu.

Co prohlížeče dále nabízí

E-mailový klient

Zde je rozdíl mezi programy velice výrazný. Zatímco Opera nabízí vestavěný e-mailový klient M2 (mající přednastavené hodnoty pro známé emailové služby), Firefox nic takového v základu nemá a je třeba jej doplnit. Vhodným řešením je použití klienta Thunderbird. Ten je taktéž velice kvalitně provedený.

Stahování souborů

Oba dva prohlížeče obsahují Správce stahování. Jedná se o velice šikovný nástroj, jenž sdružuje všechny downloady na jednom místě. Ve Firefoxu je Správce stahování otevřen v novém okně, Opera jej zobrazuje v dalším panelu. V této oblasti Opera nad Firefoxem vede na plné čáře, neboť nabízí pokračování v přerušeném stahování. Tato možnost současnému Firefoxu velice citelně chybí.

RSS čtečka

Opět jí mají oba rivalové implementovánu. Zde naopak za zpracování dostává kladné body Firefox. Jeho RSS kanály jsou řazeny přehledněji a kvalitněji.

Záložky

V této disciplíně jsou si oba prohlížeče rovni. Oba nabízejí správce záložek, jenž je dotažený do konce, k naprosté uživatelově spokojenosti. Záložky lze libovolně řadit, třídit, oddělovat, a podobně. Šikovnou funkcí je otevření všech záložek ve složce jediným kliknutím myší. Nechybí samozřejmě ani jejich import a export.

Firefox vs Opera

Závěr

Mozilla FirefoxOpera jsou důstojnými konkurenty zaběhnutému Internet Exploreru. Jak je vidět, tak i Microsoft je začíná brát vážně jako potenciální nebezpečí pro svůj téměř dominantní produkt. To samotné již o něčem vypovídá. Nyní vám jen mohu doporučit, abyste si zmiňované browsery stáhli a sami vyzkoušeli. Oni za to rozhodně stojí.

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.