Hlavní navigace

AnyDVD: Zálohujte originální DVD disky

Ilustrační obrázek: AnyDVD: Zálohujte originální DVD disky Rozhodli jste se zálohovat některé z vašich originálních DVD a zabránila vám v tom protipirátská ochrana? Nevíte jak dál? Dnešní článek vám poradí. Představíme si nástroj AnyDVD, který překoná všechny ochrany DVD disků.

AnyDVD je program určený k odstraňování ochran originálních DVD, HD DVD a Blu-Ray disků. Instalace programu je snadná a intuitivní. Aplikace navíc disponuje českou lokalizací, takže by si s ní měl rozumět prakticky každý uživatel. Příznivce volně šiřitelného softwaru však již příliš nepotěší skutečnost, že je AnyDVD šířen jako trial, tedy je zdarma pouze na prvních 30 dní k vyzkoušení. Poté si ho již musíte zakoupit.

Jak pracuje?

AnyDVD

AnyDVD není speciálním programem na přímou zálohu našeho DVD disku, nýbrž běží takzvaně „na pozadí“ a z vloženého disku odstraňuje ochrany proti kopírování. Tyto disky tedy pak můžete bez jakýchkoliv problémů zkopírovat v jiných programech, například v CloneDVD. Ten si blíže představíme v druhém díle našeho malého seriálu.

AnyDVD sice obsahuje utilitu zvanou AnyDVD Ripper pro překopírování daného DVD na pevný disk, ale vhledem k nulové možnosti nastavení ji doporučuji používat pouze v krajním případě.

Co vše zvládne?

Program AnyDVD zvládá odstranění snad všech známých druhů ochran, softwarového a hardwarového regionu DVD disku, ochranu založenou na nečitelných sektorech a mnohé další. Toto vše aplikace dokáže odstranit nejen z disku DVD, ale také si hravě poradí s chráněnými audio CD a nově především s HD DVD a Blu-Ray disky. U DVD videa také umožňuje odstranění upoutávek a reklam, které jsou jinak nepřeskočitelné a mnohdy velice nepříjemné.

Nastavení

AnyDVD

Různých nastavení obsahuje program poměrně mnoho a je dobré si je po instalaci prostudovat. To by neměl být, především díky české lokalizaci, problém. Nastavení je rozděleno do přehledných záložek umístěných na levé straně programu. Jako první doporučuji kliknout na záložku „nastavení programu“ a zvážit, zda se bude program AnyDVD spouštět přímo se systémem Windows a kontrolovat tak každý DVD disk (to zabere vždy několik sekund), nebo zda si ho budete spouštět vy sami dle potřeby kontroly právě vloženého DVD disku. Další zajímavým prvkem je bezesporu záložka „CD/DVD mechaniky“ ve které si lze nastavit rychlost otáčení disků v mechanice. Pokud vám například u přehrávání filmů mechanika neustále hlasitě otáčí s diskem, je dobré zvolit nastavení rychlosti u DVD videa „pomalu a tiše“.

Legalita

Společnost SlySoft, která vyvíjí program AnyDVD, je trnem v oku všem filmovým studiím. Díky tomu, že umožňuje zálohování chráněných disků, umožňuje vlastně i vytvoření jejich nelegálních kopií. A právě z tohoto důvodu se společnost SlySoft usídlila na ostrůvku v Karibiku, kam nesahají evropské ani americké zákony. Filmová studia se proti této společnosti bouří, investovala mnoho milionů dolarů do ochran filmových disků, které lze díky AnyDVD překonat jedním kliknutím. Mimo to, nemalé investice do ochran těchto disků se samozřejmě neblaze projevují také na jejich výsledné ceně pro zákazníka.

Šikovný pomocník

AnyDVD

Nástroj AnyDVD je vhodným nástrojem pro překonání ochrany u moderních video disků a umožní vám tak jejich bezproblémovou zálohu. Program je zdarma pouze na prvních 30 dní, cena roční licence se u nás pohybuje nad hranicí tisícikoruny, což není zrovna málo. Na druhou stranu při zakoupení licence víte, že jste si pořídili jeden z nejkvalitnějších nástrojů, který je v tomto oboru k dostání.

V první části našeho malého seriálu jsme překonali ochranu originálních DVD disků, v druhé části se podíváme na to, jak DVD disk zkopírovat a převést na náš harddisk pomocí programu CloneDVD.

 

Alternativy k programu AnyDVD

DVDFab Gold

DVDFab Gold je profesionální nástroj pro snadné a rychlé zálohování DVD nosičů. Vytvářet lze zcela identické kopie DVD, rozdělit jedno DVD-9 na dvě jednovrstvá média DVD-5, vypálit ISO image apod. Zálohovat lze samozřejmě také jen vybrané jazykové verze, titulky atd. DVDFab Gold si poradí i s DVD ochranami CSS, RC, RCE, APS, UOPs a dalšími.

DVD Region+CSS

Aplikace, která umožní sledovat DVD různých regionů na DVD mechanikách, které jsou opatřeny ochranou. V tomto případě pak není nutné měnit firmware. Dokáže rovněž vyřadit ochranu regionu u softwarových přehrávačů PowerDVD, WinDVD, ATI DVD Player, CinePlayer, Sonic CinePlayer, DirectDVD, NVDVD, Windows Media Player, PCFriendly Player, InterActual Player, TheaterTek DVD a UltraDVD. Podporuje i přehrávání a grabování chráněných audio CD. Podporované kopírovací programy: DVDFab, DVD X Copy families, InterVideo DVD Copy 1/2, Pinnacle InstantCopy, DVD Shrink, DVD2One, CloneDVD, Roxio Disc Copier a Nero Recode.

Magic DVD Copier

Další z aplikací pro velmi jednoduché zálohování DVD nosičů. DVD lze kopírovat bez ztráty kvality v poměru 1:1, případně komprimovat dvouvrstvé DVD9 na jednovrstvý nosič DVD5. Odstranit lze i zbytečné menu, jazykové verze atd. Magic DVD Copier vypaluje přímo DVD nebo lze vytvořit ISO image disku. Program si dokáže poradit vybranými typy ochran (CSS, Region, RCE, Sony ARccOS, PuppetLock).

Programy ke stažení jsou na Slunečnici bez virů a spyware.